„Mananc o data pe zi si nu slabesc”

Cred ca ati auzit de multe ori, sau chiar ati spus  „Mananc o data pe zi si nu slabesc”. Ori asta este cumva imposibil pentru ca, in cazul in care acea masa singulara nu insumeaza mii de calorii, asta inseamna deficit caloric, deficit care va fi completat din depozitele proprii si astfel se produce procesul de slabire. Asadar, mancatul o data pe zi duce la pierdere in greutate, insa duce la o pierdere defectuoasa pentru ca asta inseamna infometare. Pe langa asta, infometarea nu poate dura la nesfarsit, iar atunci cand infometarea devine stil de viata deja vorbim despre o problema medicala, si anume anorexia. Un alt aspect important de care trebuie sa tineti cont este ca, la un moment dat, corpul va incepe sa stocheze tot ceea ce primeste si atunci aparea stagnarea. Chiar daca veti manca o data pe zi, corpul isi va pastra o greutate constanta prntru o perioada de timp si asta pentru a proteja rezervele deja facute. Poate ca la prima vedere pare ideal, insa infometarea este o alegere gresita si cu urmari grave: starea de sanatate precara, imbolnavirea organelor interne, cadearea parului, lipsa concentrarii si chiar aparitia starilor de amnezie, ulcer, anorexie, tulburari psihice.

 Acum ca am stabilit si ce implica aceasta alternativa si anume infometarea, as vrea sa aduc in discutie momentul cand acest „mancat o data pe zi” este partial adevarat. Eu personal am trecut prin acel moment si ma frustra foarte tare faptul ca, desi in imaginatia mea aveam doar o masa, acul cantarului nu voia sa se miste in jos, ci doar in sus. De ce se intampla asta? Este foarte simplu. Acel „mancat o data pe zi”se referea strict la momentul in care imi puneam o portie de mancare in farfurie, ma asezam la masa si o mancam. Insa ce uitam, voit sau nu, erau si restul meselor care se luau fie in picioare, fie in mers, fie de fiecare data cand treceam pe langa frigider sau birourile colegilor. Si aceste rontaieli sunt considerate mese si reprezinta cele mai periculoase tipuri de gustari, pentru ca de regula, pe fuga, de „pofta”, de plictiseala sau ca un gest reflex alegem chipsuri, covrigei, pufuleti, ciocolatele si alte chestii mici si aparent inofensive.

Chiar daca le mancam stand in picioare sau in timp ce ne indreptam catre o destinatie, ori in timp ce sa stam la povesti cu cineva, asta nu inseamna ca nu se iau in calcul. Genul asta de rontaiala, de multe ori, insumeaza un numar mai mare de calorii decat o masa propriu-zisa. Asadar daca le punem pe hartie si facem un calcul al caloriilor putem avea surpriza de a constata ca am ingerat echivalentul a 5-6 mese.

 O alta greseala a mancatului o singura data pe zi este cantitatea prea mare de mancare ingerata la acea unica masa. Mai ales daca este luata seara, senzatia de foame va fi mult mai acuta, iar masa va fi una imbelsugata si poate aduna si peste 2000 de calorii. In astfel de cazuri vom avea tendinta sa mancam mai multe feluri de mancare, tocmai pentru a compensa lipsa nutrientilor din restul zilei. Pentru ca deja corpul nostru a consumat energie pe timpul zile din resursele proprii, in momentul in care va primi combustibil va stoca tot si pentru ca seara metabolismul este incetinit, energia primita nu va fi consumata ci va fi depozitata pe burtica si pe coapse.

 Asadar, nu va pacaliti singure cu iluzia mancatului o sigura data pe zi. Pentru a accelera metabolismul si a consuma energie, trebuie sa dam corpului combustibil, adica mancare. Alegeti alimente calitative din punct de vedere nutritiv, renuntati la rontaitul intre mese, transformati acest obicei intr-o gustare sau doua, in functie de necesitatile voastre si inlocuiti produsele de timp junk-food cu fructe si legume proaspete sau cateva fructe oleaginoase. In felul acesta, senzatia aceea acuta de foame care apare seara si pe care sunt sigura ca o cunoasteti, va fi moderata spre inexistenta. O cina usoara va va scuti de disconfortul abdominal intalnit dupa mesele imbelsugate, de tulburari ale somnului si kilogramele in plus.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back