„Mananc sanatos si ma ingras! Unde gresesc?”

„Mananc sanatos si ma ingras! Unde gresesc?”

Notiunea de alimentatie sanatoasa s-a impregnat suficient de bine in mentalitatea si obiceiurile oamenilor in ultimii ani si asta datorita campaniilor de informare, dar si de preventie ale anumitor boli.

Incepand de la ideea de a slabi si pana la intarzierea imbatranirii, se marseaza foarte mult pe aceasta notiune si, toti, cunoscatori sau nu, aleg „sa manance sanatos’’, mai ales atunci cand doresc sa slabeasca.

Cu siguranta ca alegerea unui stil de viata sanatos care implica si o alimentatie pe masura, este ideal, insa confuzia conform careia, alimentatia sanatoasa este o buna alegere doar pentru slabit, poate avea un efectul invers celui pe care il dorim.  Cu alte cuvinte, o alimentatie sanatoasa ne poate ajuta sa slabim, sa avem o conditie fizica si medicala buna, insa, in aceeasi masura ne poate aduce kilograme in plus.

De ce se intampla asta?

Predomina confuzia conform careia daca este BIO si ECO, poate fi orice aliment, in orice cantitate si la orice ora pentru ca aceste doua calitati „nu ingrasa’’. Ca o paranteza, nimic nu ingrasa si nimic nu slabeste, diferenta o face cantitatea si modul de preparare a meselor.

Nu de putine ori cand  se recomanda evitarea desertului, majoritatea persoanelor vin cu argumentul ca sunt „facute in casa” cu lapte si oua „de tara”. Calitatea superioara a acestor produse comparativ cu ele din comert, este incontestabila si net superioara, insa caloriile sunt aceleasi si asta, pentru ca pe lenga laptele si ouale de provenienta eco, la o prajitura se adauga si faina si zahar, iar rezultatul final este tot un desert plin de calorii si deloc necesar intr-o dieta.

Asa cum am mai spus si pana acum, pe langa calitatea alimentelor pe care le consumam, cantitatea este esentiala.

Cat de sanatoase ar fi cerealele integrale, pe atat de mult ingrasa consumate in cantitati mari.  Migdalele, alunele si nucile sunt ideale pentru un boost de energie, pentru doza de grasimi sanatoase care ne mentin pielea frumoasa, organele sanatoase si creierul in cea mai buna forma, unde mai pui ca sunt si gustoase, insa cantitatile prea mari, nu numai ca ingrasa la fel de mult precum cartofii prajiti cu aripioare picante sau alte „placeri vinovate’’, insa pot provoca si diverse crize biliare. Pe cat de sanatos este un mic dejun format dintr-un avocado, alaturi de paine, oua si, eventual un peste afumat, pe atat de multe calorii are, mai ales daca langa alegem si un suc de fructe proaspat stoarse. Datele problemei se schimba daca alegem o jumatate de avocado, un ou fiert si cateva rosii cherry, acompaniate de un ceai sau o cafea neindulcite.

Si atunci care este varianta cea mai buna si corecta?  Ca si pana acum, raspunsul este MODERATIA, ECHILIBRUL si CUMPATAREA.  Mancarea multa, indiferent cat este de sanatoasa, ingrasa si asta pentru ca, orice in afara apa, are calorii.  Diferenta o face insa calitatea alimentelor, combinarea macronutrientilor si numarul de mese pe zi.  Mancarea sanatoasa, pregatita cat mai simplu, mesele regulate si gustarile vor asigura o senzatie de satietate pe parcursul unai zile, fara sa ne trezim in toiul noptii cu vreo foame de lup sau cu celebra „pofta de ceva dulce’’.

In cazul produselor nesanatoase, o pofta satisfacuta rar, in cantitate decenta nu ne pericliteaza nici starea de sanatate, nici silueta si nici va strica un stil de viata sanatos si echilibrat. Ideea este ca un cheat meal nu trebuie sa devina un cheat day…week si in final un cheat life.

 

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back