Mancarea sanatoasa si capcanele ei

 

Mancarea sanatoasa si capcanele ei

Din pacate, atunci cand vrem sa slabim pierdem din vedere si mentinerea starii de sanatate. Evident ca nici kilogramele in plus nu sunt benefice organismului, insa o dieta de slabire poate face ravagii si asta din cauza alimentelor pe care le alegem, fie ca sunt sanatoase sau nu.
De nenumarate ori am vorbit despre faptul ca si mancarea sanatoasa ingrasa in egala masura cu mancarea nesanatoasa daca nu se tine cont de un deficit caloric, insa foarte rar spre deloc am vorbit despre capcanele alimentatiei sanatoase in ceea ce priveste sanatatea, mai ales cea a tubului digestiv.

Intr-o serie de 3 materiale voi scrie despre 3 mari dusmani ai stomacului, dar mai ales ai colonului: GLUTENUL, ZAHARUL ASCUNS si AMIDONUL.

Problemele digestive apar inca din primele luni de viata, in special atunci cand diversificarea hraneinu  este facuta intocmai schemei conceputa de medicul pediatru, apoi aceste afectiuni se dezvolta pe intreg parcursul vietii datorita unor obiceiuri alimentare gresite, obiceiuri care au la baza excesele.
Medicina a evoluat si o data cu ea si aceasta ramura a nutritiei, asadar studiile facute de-a lungul anilor releva faptul ca multe alimente pe care le consideram sanatoase pot ascunde multe capcane. Cu toate astea, inca persista cliseul: „ai nostri au mancat asa toata viata si au trait pana la x ani’’. Corect pana cand vine intrebarea „si ce afectiuni au avut?’’ De la bolile coronariene pana la cancerele gastrice si colorectale, acestea fiind in topul afectiunilor care incep o data cu varsta a doua, iar alimenatia este principalul factor, urmat de stres si lipsa odihnei.

Vom da startul mini seriei cu GLUTENUL, un dusman de temut al colonului.

Pentru inceput sa aflam ce este el mai exact. Glutenul este o proteina care se regaseste in anumite tipuri de cereale si il intalnim cu precadere in produsele de panificatie din grau, secara sau orz.
In ceea ce priveste sanatatea tubului digestiv, glutenul poate fi responsabil cu o serie de afectiuni, de la un sindrom de colon iritabil pana la boala celiaca si chiar cancerul gastric si colorectal.
Nu doar cei care sufera de boala celiaca ar trebui sa excluda glutenul din alimentatie, ci toti, treptat ar trebui sa renuntam la el, mai ales daca suferim de probleme digestive aparent minore, cum ar fi balonarea, regurgitatia si flatulenta. Acestea sunt primele semne ca ceva din alimentatia noastra nu ne face bine.
Cu siguranta cele mai multe dintre dumneavoastra atunci cand ati inceput o dieta de slabire ati exclus carbohidratii sau i-ati limitat considerabil si ati observat cu bucurie ca abdomenul este mai plat. Nu numai ca ati slabit, dar acest efect este datorat si lipsei glutenului responsabil cu balonarea.
Desi mult timp painea alba si toate produsele facute din faina alba au fost puse pe lista neagra a alimentatiei pe motiv ca ingrasa si ca nu ar fi sanatoase, ei bine nici cele din faina integrala nu sunt chiar cea mai buna alegere intotdeauna, asadar atunci cand urmati un plan alimentar de slabit, urmariti si felul in care organismul dumneavoastra raspunde. Cata vreme abdomenul va fi proeminent desi nu exista un surplus adipos considerabil, luati in calcul sa limitati consmul acestor alimente.
Cu siguranta ca este mult de scris pe marginea acestui subiect, insa ideea principala a fost atinsa, asadar haideti sa vedem ce anume putem alege ca sa ne putem bucura si de o digestie sanatoasa, sa si slabim in acelasi timp, dar sa ne bucuram si de mici placeri culinare.
Ca sa excludem glutenul, dar sa profitam din plin de fibre, putem alege orezul brun si basmati, ovazul, quinoa, hrisca si porumbul pe care le putem consuma ca atare in diverse preparate sau, din care putem face faina si astfel sa le preparam sub forma de deserturi, paine sau turte. Pe langa aceste variante exista si produse precum painea, faina si dulciuri fara gluten, chiar si fara zahar, perfecte pentru o viata sanatoasa, dar si o silueta de invidiat.

 

Sursa foto: GOOGLE

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back