Prieten de nadejde sau dusman de temut? Grasimile si miturile din jurul lor

Cand vine vorba de slabit, multi isi scuipa de 3 ori in san, isi fac semnul Crucii si, eventual, 3 pasi inapoi cand aud despre Grasimi. Nu mai conteaza ca exista mai multe grasimi bune decat grasimi nocive, sunt grasimi si trebuie sa fugim de ele cat ne tin picioarele. Nu vad pe nimeni sa fuga atat de tare de cateva felii de paine, de o prajiturica…doua-trei, ca doar mai scade glicemia si trebuie ridicata, nimeni nu fuge de produsele „light’’, nici macar de zahar. Dar toti fug de grasimi!

Ce sunt grasimile?

Grasimile sunt amestecuri complexe naturale, formate în principal din esteri ai glicerinei cu acizii grasi, numiti gliceride.Grasimile sau lipidele, constituie unul dintre cei mai importanti macronutrienti, avand roluri complexe in organism precum rezervele concentrate de energie, izolatia termica si protectie impotriva socurilor, solvent pentru transportul vitaminelor liposolubile- A, D, E, K-, furnizor de acizi grasi esentiali, acizi fara de care corpul nu ar putea functiona. In lipsa grasimilor, sintetizarea unor substante, printre care si hormonii, ar fi imposibile.

Tipuri de grasimi

In urma digerarii, grasimile sunt transformate in acizi grasi si glicerina. In functie de structura chimica, acizii grasi impart grasimile in grasimi saturate, grasimi polinesaturate –si grasimi mononesaturate.

Grasimile saturate se gasesc in mare parte in carnea rosie, carnea de oui sau gaina, oua, lactate, dar si in uleiurile tropicale, cel de cocos fiind cel mai relevant, putand fi folosit si la gatit atata timp cat este inodor.

Sursele pentru grasimile polinesaturate sunt uleiurile de floarea soarelui si de porumb care furnizeaza acizi linoleic si linolenic, esentiali pentru organism, insa folosirea lor in exces are un efect proinflamator si prooxidant. De asemenea si carnea de peste este o sursa importanta de grasimi polisaturate.

Grasimile mononesaturate sunt considerate cele mai sanatoase grasimi. Ele raman stabile la temperaturi ridicate si sunt, prin urmare, recomandate pentru gatit, deoarece exista probabilitati mai scazute sa hidrogeneze sau sa devina saturate. De asemenea ele ajuta la scaderea nivelului de colesterol rau (LDL) din organism, in timp ce pot creste nivelul de colesterol bun (HDL) din sange. Cele mai bune surse de grasimi mononesaturate le gasim in fructul de avocado, arahode, masline si migdale.

Acizii grasi esentiali omega 3 si omega 6 formeaza grasimile polinesaturate si mononesaturate si ajuta la mentinerea sanatatii incheieturilor, a parului, pielii si a nivelurilor hormonale optime, dar si a castigurilor de masa musculara si a arderilor grasimilor.

Colesterolul este un component natural al tesutului animal. Acesta intra in compozitia hormonilor, insa consumati in exces si in combinatii neadecvate, colesterolul provoca diferite probleme de sanatate, in principal ale aparatului cardiovascular. Mare parte a colesterolului este produs in corp, iar teoriile deja perimate privind influenta aportului extern au fost infirmate in mare masura de studiile recente.

Trigliceridele sunt una dintre principala sursa atat din alimentatie cat si din grasimea depozitata in organism si se refera la 3 acizi grasi legati de o molecula de glicerina. Studiile arata ca au un efect termogenic si scad apetitul. Trigliceridele se asimileaza fara a trece prin ficat, cee ace inseamna ca sunt mult mai blande pentru digestie. Se gasesc in special in nuca de cocos si uleiul de cocos.

Fosfolipidele sunt grăsimi extreme de importante pentru sanatatea celulelor, in special a celulelor hepatice. Importanta lor se refera si la transportul celorlalte grasimi si ale colesterolului. Una dintre cele mai cunoscute este lecitina, pe care o gasim in ficat, alune, oua, soia si germeni de grau. Lecitina este adjuvant in procesul de slabire, ajuta la mentinerea vaselor de sange curate si are un effect benefic asupra sistemului nervos si a creierului, imbunatatind concentrarea si memoria.

Sterolii sunt grăsimile cu functie importanta in organism, in special pentru sistemul hormonal. Colesterolul si vitamin D sunt steroli. Desi exista o confuzie des intalnita, sterolii din plante nu au legatura cu steroizii, consumul lor fiind benefic pentru sanatate.

Grasimile rele

Grasimile rele care trebuiesc evitate si chiar excluse din alimentatie sunt: prajelile, margarina, mezelurile grase si nu numai, branzeturile topite, carnurile grase preparate necorespunzator si in combinatii gresite, produsele de tip fast-food, produsele de patiserie, sosurile si dressingurile pentru salate gasite in comert,

Ce grasimi consumam?

Grasimile bune care contribuie la mentinerea integritatii fizice, dar ne si ajuta la slabit le gasim in: fructul de avocao, ulei de masline, peste gras- mai putin Pangasius-, ulei de cocos, uleiuri crude (masline, floarea soarelui, susan, samburi de strugure), unt de arahide, seminte de in, canepa, dovleac, susan, tofu, fructe oleaginoase in stare cruda, masline.

In concluzie, nu fugiti de grasimi. Grasimile nu sunt un inamic atata timp cat sunt alese in mod corect. Grasimile nu se refera la prajeli, carnati, mici si alte tocaturi, fast food sau carnuri grase. Grasimile se refera la unul dintre macronutrientii necesari bunei functionari ale organismului si pe care le gasim in surse naturale.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
2 shares
Back