Slabitul- scop sau obsesie?

Este absolut firesc sa ne dorim o slabire spectaculoasa, sa inchidem ochii si sa ne vizualizam slabute, cu talie de viespe si imbracate cu cele mai sexy haine, insa la fel de firesc si recomandat este sa fim realiste si sa intelegem ca proiectia corpului mult visat din gandurile noastre  poate deveni realitate doar cu ambitie de neclintit si efort. Inainte sa punem la bataie planul procesului de slabire, trebuie sa analizam stilul de viata actual, stilul de viata din ultimul timp, cel care ne-a adus in situatia in care trebuie sa slabim si sa intelegem care ne sunt greselile si care sunt piedicile pe care ni le-am pus de fiecare data cand incepeam o dieta . O sa realizati, cu stupoare probabil, ca totul este la nivel psihologic si ca de fapt toate piedicile de pana acum erau doar scuze, doar slabiciunile noastre.

 Cand este scop?

Slabitul este un scop atunci cand, dupa ce purtam discutia serioasa cu noi insine, realizam greselile si cautam solutii, citim si ne informam cu privire la procesul de slabire. Ne stabilim un target realist pentru pierderea in greutate, facem liste de cumparaturi si aruncam de prin frigider si camara tot ce este daunator sanatatii, dar si siluetei: covrigei, biscuiti, zahar, ciocolatele, mezeluri, branza topita, franzela alba, iaurturile cu fructe si cerealele procesate, colorate si glazurate si eventual ne dezabonam de la toate paginile culinare. Poate pare amuzant ce spun, dar cel putin la inceput, psihicul va fi pus la incercari grele ori de cate ori vom deschide pagina de Facebook unde majoritatea postarilor vor fi mancaruri copioase si prajituri delicioase. Atunci cand slabitul este un scop, vom avea rabdare cu corpul nostru, nu vom intra in panica ori de cate ori cantarul va indica aceeasi greutate timp de cateva zile sau chiar mai mult. Vom intelege ca trebuie sa ne hranim pentru a slabi, insa vom alege calitatea si nu cantitatea, vom face sport, dar inainte de asta ne vom documenta si despre activitatile fizice si nu ne vom haitui corpul pana la epuizare cu exercitii fizice care nu se potrivesc cu numarul de kilograme.

 In concluzie, atunci cand facem un scop din slabit constientizam ca slabitul se face cu rabdare, cu echilibru si cel mai important, cu dorinta de a pastra rezultatele.

 Cand este obsesie?

Slabitul devine o obsesie atunci cand cautam solutii miraculoase cu rezultate spectaculoase si suntem in stare sa ne sacrificam sanatatea, incercand tot felul de solutii extreme doar pentru a scapa de kilogramele in plus. In mare parte, persoanele care au facut o obsesie din slabit, sunt cele care merg pe variante alimentare extreme si dezvolta chiar fobii fata de anumite grupe alimentare, cele mai des intalnite sunt fobiile legate de consumul de proteina animala sau de carbohidrati. Chiar daca ating greutatea ideala, genul acesta de persoane vor si mai mult, iar atunci aluneca pe o panta periculoasa.  Din pacate,  acest tip de abordare este unul periculos si care de multe ori se termina cu consecinte grave, cele mai intalnite fiind anorexia sau bulimia, dezechilibre ale sistemului digestiv si hormonal.  O persoana care refuza consumul de proteina animala, va fi slaba in primul rand din cauza pierderii masei musculare, pierdere extrem de periculoasa. Sa nu uitam ca si organele noastre interne sunt tot niste muschi, iar deficitul alimentar de proteina atenteaza in primul rand la integritatea lor. La polul opus sunt persoanele care merg pe o alimentatie exclusiv proteica si care vad in consumul de fructe si legume o sursa periculoasa de carbohidrati, iar aceasta idee gresita este o consecinta a dezinformarii. Proteina si grasimile in exces au si ele efecte nefaste asupra organismului, cei mai afectati fiind rinichii, pancreasul, ficatul si vezicula biliara (fierea).

 Atunci cand ne hotaram sa slabim si acceptam faptul ca avem o problema, deja trecem de primul nivel, dar ca acest proces sa fie unul fructos trebuie sa ne informam din mai multe surse, ori chiar sa cerem parerea unui specialist atunci cand nu avem nici cea mai mica idee de unde sa incepem.

Chiar daca internetul este plin de diete, ele nu sunt potrivite pentru oricine  si asta se datoreaza mai multor factori, printre cei mai importanti fiind varsta, sexul, istoricul medical, problemele de sanatate sau intolerantele alimentare. Tocmai din acest motiv este bine sa ne informam, sa studiem mai multe tipuri de diete si sa nu alegem prima dieta care promite rezultate fantastice, doar pentru ca aceasta a functionat in cazul prietenei, vecinei sau a oricarei alte persoane. Trebuie sa constientizati faptul ca fiecare organism este unic si fiecare are ritmul propriu de slabit, iar ceea ce functioneaza bine pentru altii poate avea efecte nedorite pentru voi.

Faceti din slabit un scop si cautati mijloacele potrivite pentru a-l duce la indeplinire.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back