Unde ne pot duce dietele ținute după ureche


Kilogramele in plus sunt o povara fizica atunci cand vorbim despre un surplus mare, insa reprezinta si o povara psihica chinuitoare, indiferent de numarul kilogramelor in plus. Tocmai din acest motiv, de multe ori, sub impulsul dorintei de a scapa cat mai repede de kilogramele in plus care se aseaza inestetic pe corp, multe femei aleg diete gresite, care nu se potrivesc, fie metabolismului pe care il au, fie gusturilor in materie de mancare.

Chiar daca la un moment dat am scris despre faptul ca ne putem educa gusturile, acest lucru fiind absolut adevarat si realizabil, exista totusi cateogrii de alimente pe care unele persoane nu le tolereaza, insa se forteaza sa le consume in cadrul unei diete, dupa care renunta, uitand complet de ele. Asta este absolut gresit pentru ca o perioada de timp dupa finalizarea unei diete de slabire, mentinerea se face jongland cu alimentele consumate frecvent pe perioada dietei respective.

Desi, de multe, ori se merge pe premisa de sacrificiu, trebuie analizata situatia in care ne aflam in momentul startului, si de asemenea trebuiesc analizate in amanunt si pericolele la care ne expunem atunci cand luam decizii pripite, datorate frustrarii date de kilogramele in plus.

Trebuie sa ne ascultam corpul, sa alegem o alimentatie sanatoasa, complexa si o viata activa. Acesta este principiul cel mai corect, cel mai usor de urmat si fara repercusiuni asupra sanatatii.

Cat si ce ne poate costa o dieta care nu ni se potriveste?

Faptul ca o dieta universala a mers de minune pentru o vecina, o prietena sau o cunostinta, asta nu inseamna ca rezultatul va fi acelasi pentru toate persoanele. Mai mult de atat, poate avea o serie de efecte negative, unele grave, altele mai putin, dar totusi negative.

Cele mai comune dintre ele sunt:

1. Efectul YO-YO- sau reacumularea kilogramelor in plus dupa incetarea dietei. Indiferent ca vorbim despre o dieta disociata, hipocalorica sau hipoglucidica, aceste diete universale nu ne invata sa combinam corect alimentele, ci doar sa mergem pe anumite tipuri de alimente conforme dietei, principii care nu pot fi respectate pentru totdeauna. Din acest motiv in momentul finalizarii dietei, in scurt timp, dupa intoarcerea la un stil de viata haotic, kilogramele se vor acumula rapid.

2. Probleme de sanatate- Dietele universale merg in mare parte pe restrictie calorica si disociere. Tinute pe termen lung, aceste abordari alimentare pot face ravagii in organismul nostru: de la probleme digestive pana la dereglari hormonale. O dieta disociata care merge exclusiv pe consumul de proteina animala poate provoca tulburari de tranzit intestinal, cosntipatie, tulburari digestive, carente de vitamine si minerale si afectiuni ale rinichilor, in timp ce dietele care recomanda consumul crescut de carbohidrati, favorizeaza mentinerea staratului adipos in special in zona abdominala, cresteri de glicemie si rezistenta la insulina.

3. Incetinirea proceselor metabolice- Conform studiilor medicale si de nutritie, necesarul caloric al unei femei se situeaza intre 1200 si 2000 de calorii, in functie de varsta, istoric medical si activitate fizica. O dieta care presupune consumul a mai putin de 1200 de calorii pe zi nu are ca efect principal scaderea in greutate, ci incetinirea metabolismului. Slabirea poate fi brusca la inceputul unei diete hipocalorice, ca ma apoi sa se instaleze perioada de stagnare, principalul motiv fiind incetinirea functiilor metabolice, organismul facuandu-si rezerve de energie prin conservare. O dieta sanatoasa si echilibrata, presupune un aport caloric intre 1200-1600 de calorii garanteaza o slabire eficienta si sigura din punct de vedere medical.

4. Stari psihice proaste- Este deja stiu ca, in exces, carbohidratii ingrasa, fie ei simpli sau complecsi, insa reducerea lor drastica poate avea efecte nedorite in ceea ce priveste starea psihica si emotionala. Irascibilitate, somnolenta, lipsa puterii de concentrare, depresie si dureri de cap sunt doar cateva dintre efectele nedorite ale excluderii carbohidratilor din alimentatie, asadar asigurati-va aportul macronutrientului din fructe, legume si cereale integrale (cele din urma mai rar si in prima parte a zilei).

5. Procesul de slabire aproape imposibil- Schimbarea dietelor de la o saptamana la alta, infometarea si apoi mancatul in exces nu fac altceva decat sa creeze un dezechilibru major in organism, iar metabolismul este complet bulversat. Astfel de abordari alimentare, nu numai ca pot duce la anorexie sau bulimie, dar blocheaza metabolismul si orice incercare de a slabi va fi fara rezultate fara interventia unui endocrinolog.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
2 shares
Back