Vreau si eu sa slabesc, dar cum?

Nu de putine ori vedem sau auzim aceasta propozitie. “Vreau si eu sa slabesc, dar nu stiu cum…” sau “Va rog sa ma ajutati si pe mine sa slabesc!”, sunt poate cele mai celebre dintre frazele care exprima doleanta de slabire a doamnelor si domnisoarelor din jurul nostrum. Sigur ca ne grabim imediat sa le sarim in ajutor invocand diete care mai de care, ca pe niste incantatii stravechi menite sa ne scape de ceva kilograme si de multe ori am face chiar si voodoo daca am sti ca da rezultate. De la carti de nutritie si pana la site-urile raw vegane sau hiper proteice am cam parcurs toate drumurile si parca tot fara succes. Problema e ca ma ingras de la aer si mai ales daca respir pe langa niste jumari sau cartofi prajiti. Si parca orice as face nu slabesc deloc. Pot sa stau si o zi nemancata ca tot degeaba si unde mai pui ca am si retentie de apa, bat-o vina.

Nu suna asta oare cunoscut? Nu cumva e povestea fiecareia dintre noi, cu mai multe sau mai putine similaritati? Ei bine, a fost si povestea mea, dar stiu ca nu o sa mai fie niciodata pentru ca atunci cand am inteles ca abordez slabitul dintr-o perspectiva gresita, am schimbat imediat directia. Si ce sa vezi, am inceput sa am rezultate. Sa nu care cumva sa va inchipuiti ca va scrie o sfrijita care a fost trasa prin inel toata viata si ca sigur pentru ea e usor sa vorbeasca. Ultima data cand am fost trasa ca prin inel a fost prin clasa a VI-a si singurul inel in care as fi incaput pe la 21-22 de ani ar fi fost acela cu care concureaza nationala de gimnastica a Romaniei la olimpiada.

 

Slabitul – regim alimentar sau o provocare psihologica?

  Sigur ca majoritatea femeilor incearca o dieta care pare a avea rezultate si apoi se confrunta cu efectul yo-yo si peste noapte mai apare si un pui de depresie care creste vazand cu ochii.

Daca vrem sa privim acest proces dintr-o perspectiva corecta, vom intelege ca de fapt slabitul este un efort psihic si un exercitiu de vointa mai mult decat orice altceva. Distanta de la un corp impovarat de kilograme si pana la unul zvelt si usor se masoara in vointa si ambitie.

Corpul ne cere dulce sau alimente grase si satisfacatoare din punct de vedere a gustului, alimente super aromate si fainoase sau exagerat de sarate. Si asta pentru ca uneva la nivelul psihicului exista o lipsa de ceva. Poate sa fie lipsa de apreciere, de iubire, de multumire, de siguranta sau lipsa de odihna si atunci noi sau, mai bine spus, creierul nostru incearca sa echilibreze balanta, creand un alt fel de comfort – o placere senzoriala. Da, da, ai citit bine! Zaharul inseamna placere pentru creier si dupa o zi de munca e clar ca nu ai chef de sport si vrei sa iti intinzi picioarele umflate pe canapea, sa aprinzi televizorul si sa te uiti la ce a mai ramas din serialul favorit si sa termini acea ciocolata la care te-ai gandit toata ziua. Sau sa mananci si tu linistita un burgher si niste cartofi prajiti ca doar meriti dupa o zi de munca. Si dupa ce creierasul a primit ce a dorit se degajeaza endorfinele si devenim fericite pana a doua zi cand ne suim pe cantar si realizam ca plusul e si mai mare.

 

Cand eu inteleg ca nu mancarea ma trage in jos, ci de fapt mancarea nepotrivita si, cand inteleg ca daca vreau sa slabesc trebuie sa umblu la alte domenii din viata mea care nu implica in prima instanta frigiderul, e clar ca lucrurile incep sa o ia pe cursul potrivit. Problema cea mai mare este ca, de cele mai multe ori incercam cu disperare sa tratam efectele fara a ne pune problema cauzei. Si nu merge. Niciodata nu merge.

In primul rand trebuie sa inteleg ca nu exista nimic imposibil si ca singura limita pe care o am este cea impusa de mine sau de frica mea (sau de comoditate de multe ori). Daca stii ca psihicul tau are nevoie de comfort, rezolva asta dar nu prin mancare!!! Mancarea iti va da o stare de bine temporara, de scurta durata, dar daca incerci sa vezi de ce esti nefericita sau prea obosita si sa rezolvi acele situatii nu vei mi simti nevoia de a manca pentru o bucatica de fericire.

 

Cum pornesc la drum?

 Pai daca slabitul e o provocare psihologica eu ce am de facut?

 

1. Relaxeaza-te!

Dimineata cand te trezesti, iasi afara si respira adanc de cateva ori, priveste soarele si acorda-ti cateva momente numai pentru tine. In momentul in care tu respiri adanc, senzorii tai trimit semnale catre creier ca trebuie sa se relaxeze si asta se si intampla.

Nu face totul in graba. Daca pana acum obisnuiai sa bei cafeaua sau ceaiul in drum spre serviciu, alege sa bei un pahar de apa pe stomcul gol si apoi sa iti faci cafeaua in liniste. E posibil sa fie nevoie sa te trezesti cu 15 minute mai devreme, dar merita. Bucura-te de aburii ce ies din ibric, alege-ti ceasca peferata si stai jos pentru o clipa si priecteaza-ti imaginea a ceea ce poti sa devii.

 

2. Motiveaza-te!

Motivatia este unul dintre pionii principali in procesul de slabire si de aceea e important sa o gasim pe cea corecta. Nu, nu te compara cu amica ta si nici cu colega de serviciu sau cu vecina, ci contruieste-ti in minte un standard care sa fie doar al tau si care sa iti dea sansa sa te autodepasesti. Daca vrei sa te iei la intrecere cu cineva, ia-te la intrecere cu tine, cea de ieri. Fa azi mai mult, fa azi totul mai bine. Nu slabi din invidie fata de cineva, ci din dragoste fata de tine!

 

3. Odihneste-te!

Stiu ca mai ales pentru mamicile cu copii mici somnul nu este decat o chestie utopica la care nici macar nu mai ai curaj sa te gandesti de ceva vreme. Stiu ca deja ati epuizat toate cremele de acoperire a cearcanelor care ajung pana la genunchi in incercarea de a arata mai umane si stiu asta din proprie experienta. Tot din proprie experienta stiu ca nimeni nu asculta sfatul ” Dormi cand doarme si bebelulusul” si de asta nu suntem niciodata odihnite. Ei bine, cand oboseala m-a rapus am dormit si eu langa puiul mic pe care il am si, in afara de faptul ca ursuletul meu cu parul carliontat m-a inundat cu iubire prin simpla lui apropiere, m-am trezit odihnita.

  Cercetatorii au studiat fenomenul vointei si au realizat ca fiecare dintre noi are un anume volum de energie care este directionat catre vointa si de aceea cand suntem obositi sau indurerati nu tindem sa fim atenti la ceea ca mancam si nici sa ne controlam in acest sens. Puterea de a spune “NU” unei prajituri si de a alege in schimb un fruct sau o salata este data de vointa. Ea este cea care ne domina alegerile de orice fel. Sigur, constiinta care imi spune ca un aliment nu este sanatos, ci un altul, este si ea prezenta. Insa lipsita de orice putere fara vointa, care “obosita” fiind nu va mai dirija catre alegeri sanatoase, ci ma va duce catre solutii rapide de genul “zahar acum si aici”, iar asta poate fi echivalentul unei praline sau a unei ciocolate.

Deci somn pentru un corp mai suplu!

 

4. Creeaza-ti tabieturi si obiceiuri sanatoase!

Vointa se termina atunci cand intervine oboseala si nu mereu esti dispusa sa faci efortul de a accepta si de a alege ca cea mai usoara cale nu este si cea mai benefica. Ideea nu este sa iti umpli stomacul, ci sa ii oferi corpului nutrienti de buna calitate.

Cand a manca sanatos este un obicei deja impamantenit, micile provocari cotidiene nu mai sunt o problema. Puterea obisnuintei este uriasa si ar fi bine sa folosim acest urias in favoarea noastra. Dupa ce o perioada anume ai mancat constient si responsabil hrana curata, in combinatii si cantitati corecte si la ore corespunzatoare, deja nu mai poti sa rupi rutina sa sa te faultezi cu o placinta la cina pentru ca stii cat de bine iti face salata si ce revigorata te simti a doua zi.

 

5. Fa miscare!

Fie ca este vorba de un mers pe jos rapid, de cardio sau de fitness, miscarea de orice fel e buna si de dorit pentru corpul nostru. Transpiri, deci slabesti! Asociaza alimentatia sanatoasa cu sportul si rezultatele nu vor intarzia sa apara.

 

6. Fa din cele de mai sus un stil de viata!

 

  Cu toate acestea in minte imi este greu sa cred ca te vei mai plimba prin supermarket pe la raioanele nepotrivite sau ca iti vei mai ineca amarul intr-un burger cu maioneza.

  Draga mea, scoate rochia aceea de la naftalina, cumpara-ti pantofii aceia cu toc pe care nu te incumeti inca sa mergi, aranjeaza-ti parul si pune-ti pe buze rujul preferat. Zambeste! In curand te vei intalni in oglinda cu o noua tu care sta ascunsa in tine de multa vreme.

Si inca ceva… daca esti tentata sa te plangi de felul in care te trateaza cei din jur si sa spui ca esti demoralizata din cauza asta, nu uita ca lumea te trateaza exact cum te tratezi tu pe tine insati. Te trateaza cum le dai tu voie sa o faca, asa ca, iubeste-te, pretuieste-te, respecta-te! Azi a iesit soarele si pe strada ta!

Text si photo: Georgiana Joshua

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back