Zaharul- la vedere sau ascuns, la fel de nociv

 

Zaharul- la vedere sau ascuns, la fel de nociv

Continuam mini seria inamicilor aparent inofensivi atat ai siluetei cat si ai sanatatii noastre, cu nimeni altul decat ZAHARUL.
Stim deja ca este musai sa reducem zaharul atunci cand vrem sa slabim, insa nu stim exact daca este musai sa renuntam definitiv la el in absolut toate formele lui. Ei bine, daca pana acum am crezut ca zaharul se gaseste doar in prajituri sau ca atare sub forma lui clasica, zaharul se mai ascunde sub diverse denumiri si in alimente pe care le consideram infofensive, ba chiar recomandate pentru slabit. Acesta este cel mai periculos zahar pentru ca in timp ce cantitatea de zahar alb pe care o folosim deliberat pentru a indulci cafeaua sau ceaiul poate fi controlata si redusa, acest zahar ascuns nu este depistat si asta din cauza ca nu acordam suficienta atentie etichetelor de pe alimente. Pe langa asta ne lasam pacalite si de multitudinea de produse light, low sugar sau low fat. Acestea din urma din urma contin variante de indulcitor extrem de nocivi atat pentru silueta, dar mai ales pentru sanatate, majoritatea avand un potential cancerigen extrem de ridicat.

Sub ce denumiri mai gasim zaharul?
Daca pana acum nu obisnuiam sa citim etichetele sau daca o faceam insa nu stiam exact ce inseamna fiecare ingredient in parte, haideti sa vedem sub ce denumiri mai sta zaharul ascuns:
– Fructoza
– Dextroza
– Lactoza
– Galactoza
– Maltodextrina
– Dextrina
– Zaharoza
– Melasa
– Sirop de artar/ agava
– Zahar candel
– Etil maltol
– D-riboza
Cu siguranta cateva dintre aceste variante au fost folosite de catre fiecare dintre noi la un moment dat, crezand ca sunt niste variante mai sanatoase ale zaharului alb, insa toate se comporta intocmai, ba mai mult, unele dintre ele fiind toxice.

Alimente care contin zahar ascuns si pe care le consumam frecvent:

1. Iaurturile si branzeturile cu 0% grasimi
Cele 2 alimente cu care umplem cosul de cumparaturi in acea „LUNI’’ cand incepem dieta. De-a lungul timpului am auzit peste tot ca tot ce e 0% grasime este sanatate curata si garanteaza o slabire spectaculoasa. Nimic mai fals, cel putin in ceea ce priveste sanatatea curata. Sunt doua produse care contin zahar din belsug pentru a da un gust bun, dar si tot felul de agenti de ingrosare si amidon pentru a crea consistenta unor lactate naturale, consistenta data fix de grasime. Grasimea nu este cel mai mai mare dusman al siluetei si nici al sanatatii, atata timp cat este consumata cu moderatie si din surse naturale, neprocesate. Alegeti intotdeauna iaurturi si branza de vaci cu pana in 5% grasime si astfel veti fi in siguranta si in ceea ce priveste procesul de slabire, dar si sanatatea.

2. Iaurturile cu fructe
Cu siguranta ati observat ca daca adaugati intr-un iaurt natur o mana de fructe, mai ales din cele de padure, gustul va fi unul predominant acru si asta pentru ca zaharul din fructe este intr-o cantitate atat de mica incat nu poate indulci preparatul. Nu putem spune acelasi lucru si despre variantele de iaurt cu fructe din comert care sunt si foarte dulci, dar si extrem de aromate…sintetic. La fel ca si la punctul 1, alegeti iaurturile cu un continut moderat de grasime in care adaugati fructe proaspete.

3. Sosul de rosii
Nu cred ca exista vreo gospodina care sa nu foloseasca sosul de rosii sub diversele lui forme: bulion, paste de tomate sau conservele de rosii in suc propriu si asta pentru ca aparent este mult mai usor de procurat. Din pacate, toate aceste variante contin extrem de mult zahar si asta pentru gust, dar si pentru faptul ca ajuta la conservare. Cel putin vara cand rosiile sunt accesibile din toate punctele de vedere, alegeti sa preparati chiar voi sosul, fie prin stoarcere, fie prin pasarea rosiilor. Pentru iarna asigurati-va ca puneti cateva sticle si borcanele de suc de rosii conservate natural. Cele care deja faceti asta stiti ca gustul bulionului facut in casa nu poate fi egalat de niciun alt sos tomat gasit in comert.

4. Sucurile
Imbuteliate sau proaspat stoarse in confortul bucatariei noastre, sucurile sunt pline de zahar. Despre cele imbuteliate stim cu totii ca nu sunt deloc sanatoase, insa am fi extrem de surprinsi sa stim cat de mult zahar contin, acesta fiind si motivul pentru care ele creeaza dependenta.
Cat despre sucurile din fructe proaspete, cat de sanatoase ar parea, ele nu sunt nimic altceva decat apa si zahar. Freshurile nu aduc niciun beneficiu notabil organismului si asta pentru ca fibrele si vitaminele raman in coaja si in pulpa fructului stors. Asadar, daca doriti sa profitati de beneficiile fructelor proaspete, consumati-le ca atare, in forma lor naturala

Sursa foto: GOOGLE

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back