4 alimente de baza in orice alimentație echilibrată: spanacul, carnea de vita, oul si telina

Topul alimentelor de astazi este unul special si se adreseaza in mod special celor care vor sa inceapa lupta cu kilogramele in plus cu ajutorul Dietei Daneze, dar care evita si incearca sa inlocuiasca alimentele de baza a acestei diete. Motivele sunt cam aceleasi de fiecare data: nu cunosc gustul, nu le place gustul, dar mai ales, nu cunosc proprietatile minunate si impactul lor asupra siluetei. Asadar va las sa le descoperiti beneficiile, teoretic pentru moment. Chiar daca unele dintre ele nu sunt cele mai gustoase chestii pe care le-ati incercat, va asigur ca sunt sanatoase, va ajuta sa slabiti si cu timpul, le veti indragi.

 

Locul 1- Spanacul

Spanacul cu denumirea ştiinţifică Spinacea Oleracea este o plantă originară tot din Asia, iar ca parte comestibilă este frunza spanacului iar în partea medicinală se folosesc pe lângă frunze şi seminţele.

Spanacul este slab caloric (100g spanac = 23 cal)

Are un conţinut extrem de bogat în nutrienţi:

 • Vitamine A, B-uri, C, E, K Acid Folic;

• Calciu;

• Fier;

• Magneziu, Zinc;

• Fosfor, Potasiu, Sulf, Iod;

• aminoacizi (arginină, lizină);

• clorofilă;

• saponină.

Beneficii:

 • datorită unei substanţe, saponină, fierul şi iodul sunt absorbite uşor în organism;

• proprietăţi digestive;

• proprietăţi anticancerigene;

• proprietăţi antioxidante;

• proprietăţi antidepresive;

• scade riscil apariţiei diabetului;

• ajută la scăderea tensiunii arteriale;

• previne bolile antiinflamatorii (astmul, osteoartrită, reumatismul);

• reduce migrenele;

• protejează ochii;

• benefic în scorbut, rahitism, convalescenţă;

• în oboseală şi epuizare;

• este şi depurativ (curată organismul de toxine) deci e indicat în curele de detox;

• combate constipaţia;

• benefic în afecţiunile pielii (acnee, arsuri, eczeme, ulcerati).

Poate fi consumat crud sub formă de salate, sucuri, smoothie-uri sau preparat fiert sau opărit, dar totuşi prin fierbere spanacul îşi pierde majoritatea principiilor sale active.

Se mai foloseşte şi sub formă de cataplasme locale în arsuri şi acnee.

Este indicat în sarcina şi alăptare fiindcă oferă multe substanţe benefice copilului.

Contrindicatii:

Nu se recomandă a fi folosit în exces la persoanele cu gută, hepatită sau pietre la rinichi deorece conţine acid oxalic, contraindicat în aceste afecţiuni.

ATENŢIE:

Dacă în timpul preparării frunzele de spanac îşi schimbă culoarea din verde în verde spre galben, atunci spanacul devine dăunător şi nu trebuie consumat.

 

Locul 2- Carnea de vită

 Carnea de vită conţine proteine de calitatea superioară. Proteinele sunt compuse din 20 de acizi aminaţi, iar 9 dintre ei sunt indispensabili deoarece nu pot fi sintetizati de către organismul uman, aşa că aceştia trebuie să fie luaţi din alimentaţie, din carne în special.

Carnea de vită conţine doar 4% lipide, deci este săracă în calorii – 170 calorii – de aceea reprezintă un aliat de nădejde pentru persoanele care vor să slăbească, care ţin diete sau care vor să se menţină.

Carnea de vită este o sursă excelentă de:

– vitaminele B3 şi B12 – care contribuie la reducerea senzaţiei de oboseală şi favorizează formarea globulelor roşii;

– vitamina B12, o vitamina aflată în abundenţă în carnea de vită este recunoscută drept duşmanul declarat al cancerului de colon;

– conţine acid oleic, un acid gras mononesaturat care diminuează riscul apariţiei bolilor cardiovasculare;

– zinc – un oligolement care participa la bună funcţionare a sistemului imunitar şi la calitatea pielii;

– conţine iod, magneziu, zinc, cobalt, seleniu, nichel, crom, molibden, fluor, vanadiu;

– conţinut bogat de fier, după cereale şi seminţe, situându-se pe locul 3;

– sursă excelentă de seleniu – un oligoelement ce protejează inima şi arterele de pagubele oxidative;

– calciul, vitamina C şi acidul folic – sunt prezenţi însă în doze mici;

– este bună pentru anemie, stres şi alte boli nervoase.

Ce trebuie să ştim despre carne şi să nu neglijăm este modul de preparare al vitei. Modalitatea de preparare a cărnii de vită este un factor foarte important pe planul nutriţiei:

– carnea sărată de vită – 100g – 217kcal;

– carnea tocată de vită – 100g – 229kcal;

– pulpa de vită la grătar – 100g – 168kcal;

– carnea de vită fiartă se digera mult mai uşor faţă de cea prăjită, din cauza îmbibării acesteia cu grăsimi;

– cea mai recomandată e cea la grătar, friptă pe un trepied sau înăbuşită;

– să nu uităm; carnea de vită se consumă de mulţi doar pe jumătate făcută dar aici, atenţie! Aceasta poate determina apariţia unor bacterii dăunătoare, cum ar fi E. Coli.

Aşa că până la apariţia de BSE sau boală vacii nebune, putem consuma liniştiţi carnea de vită, atât de benefică pt organism.

 

Locul 3- Oul

 Structura şi valoarea nutritivă a OULUI

• oul este alcătuit din trei părţi, respectiv coajă, albuş şi gălbenuș;

• ALBUȘUL reprezintă cam 55% din greutatea totală a unui ou şi are cea mai mare cantitate de proteine, enzime, vitamine şi substanţe minerale; 
• GĂLBENUȘUL reprezintă cam 35% din greutatea oului şi conţine mari cantităţi de lipide;
• COAJA reprezintă 10% din greutatea unui ou şi este compusă din carbonaţi de calciu -94% de magneziu – 1,5%.

Compoziţia chimică a unui ou depinde de mai mulţi factori: specie şi rasă, tipul de alimentaţie sau vechimea oului.

Beneficii:

• o sursă importantă de proteine; 
• lipide; 
• vitamine A, B2, B5, B6, B12, D, E, K, acid folic;
• minerale: fosfor, calciu, fier;
• seleniu, fosfor, calciu, zinc;
• oligoelemente;
• acizi graşi Omega 3.

Ouale au un conţinut caloric scăzut, de doar 80 de calorii la un ou de mărime medie, deci ideale în curele de slăbire.
Ouăle ajută la slăbit datorită continutului proteine, respectiv albumina care se asimilează uşor şi, în al doilea rând, conţine aminoacizii de care corpul nostru are nevoie.

Beneficii ale ouălor:

• rol esenţial în menţinerea stării de sănătate; 
• prevenind afecţiuni precum osteoartrita ;
• previn bolile cardiace;
• cresc nivelul de colesterol sănătos, aşa-numitul HDL;
• scăzând astfel riscul de boli de inimă sau accidente vasculare cerebrale;
• ajută la dezvoltarea creierului în stadiul intrauterin; 
• protejează vederea şi previn afecţiunile oculare graţie conţinutului de luteină şi zeaxantină din gălbenuş;
• antioxidant; 
• ouăle sunt importante surse de proteine de calitate (6 grame/ou) şi aminoacizi, care ajută la dezvoltarea ţesuturilor, scăderea în greutate, creşterea masei musculare, reglarea tensiunii arteriale şi întărirea oaselor;
• consumul de ouă este frecvent recomandat şi în dietele de slăbiredeoarece sunt alimente săţioase, deci care ţin de foame şi ţin la distanţă pofta de dulce;
• ouăle sunt bogate în sulf, mineral esenţial pentru absorbţia complexului de vitamine B, utile pentru buna funcţionare a ficatului;
• ajută la menţinerea sănătăţii pielii, unghiilor şi părului, conferind un lus de strălucire.

 

Locul 4- Țelina

 

ȚELINA – face parte din familia Umbelliferae.
Radacina este crocantă și este utilizată la supe, ciorbe, salate.

Compozitie:

• țelina conține cel putin 8 tipuri de compuși care luptă împotriva cancerului;
• bogată în vitamina A;
• sursă excelentă de vitaminele din complexul B – B1, B2, B6;
• vitamina C; 
• potasiu;
• acid folic;
• calciu;
• magneziu;
• fier;
• fosfor;
• sodiu; 
• aminoacizi esentiali.

Beneficii: 
• consumul 
ţelinei contribuie la scăderea tensiunii arteriale;
• combaterea cancerului;
• neutralizează aciditatea;
• tonic – sucul de 
ţelină acţionează ca un tonic perfect pentru sportivi, de exemplu, iar după antrenamente, înlocuiește electroliţii pierduţi și rehidratează organismul cu minerale;
• scade colesterolul total, dar și colesterolul rău – LDL;
• combate constipația – prin efectul său natural laxativ;
• efevt diuretic – potasiul și sodiul din sucul de 
ţelină reglează nivelul fluidelor din organism, stimulează producţia de urină și ajută la eliminarea excesului de lichid;
• efect antinflamator – indicată în artrită, reumatism, osteoartritei, gută;
• îmbunătățește funcția renală;
• scade tensiunea arterială;
• efect calmant asupra sistemului nervos;
• ajută la scaderea în greutate; 
• efect diuretic și ajută la eliminarea pietrelor vezicii biliare și a celor urinare.

Deși, cele mai multe dintre alimente își pierd nutrienții în timpul gătitului, majoritatea compușilor din țelină rezistă la temperaturile înalte, așadar țelina este bună și gătită dar și crudă.

 

 

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back