Beneficiile nestiute: apa, fenicul si putina bere 😉

Astazi vom acorda primele 3 locuri pentru doua bauturi miraculoase, dintre care doar una va fi consumata cu o frecventa intensa, dar si o planta cu proprietati extraordinare, pe care multi dintre noi inca nu le cunoastem.

 

Locul 1- Apa

Apa este bautura ideala pentru om si joaca un rol fundamental in sanatatea noastra. Bauta in cantitati suficiente nu numai ca asigura functionarea optima a corpului uman, dar si previne sau vindeca numeroase disfunctii si probleme de sanatate si atunci vine intrebarea:

Cata apa trebuie sa bem?

La fiecare 10 kg din greutatea organismului se impun 330 ml apa, adica 33 ml per kilogram, astfel, fiecare dintre noi isi poate calcula usor necesarul zilnic, inmultind 33 cu greutatea sa.
De exemplu la o greutate de 65kg x 33 = 2.145ml de apa.

Majoritatea persoanelor confunda consumul de apa cu cel de lichide in general, si astfel consuma cantitati mari de cafea, ceai, bauturi racoritoare si alcoolice, insa puterea lor de hidratare este mult inferioara ape. Din pacate alimentele pe care le consumam sunt prea concentrate, prea sarate, iar folosirea substantelor care duc la deshidratarea corpului, cum ar fi alcoolul sau tutunul duc la deshidratare cronica. Sunt foarte putini cei care realizeaza ca lipsa apei este responsabila de problemele lor de sanatate.
Exista o singura solutie la aceasta problema: SA BEM MULTA APA!

Necesarul de apa la copii:

·         3 luni – 150 ml/kg corp/zi;

·         3-6 luni – 125-150 ml/kg corp/zi;

·         6-12 luni – 125-100 ml/kg corp/zi;

·         1-3 ani – 100 ml/kg corp/zi;

·         3-6 ani 90-100 ml/kg corp/zi;

·         Peste 7 ani – 80 -90 ml/kg corp/zi.

In functie de tipul de alimentatie, si neceesarul de apa difera, ca de exemplu:
A) carnea – necesita cantitati mari de apa pentru a compensa activitatea de prelucrare a nutrientilor si din pacate, multe persoane consuma mai putina apa decat ar fi necesar ~ 1.5l/zi;
B) ovo-lacto-vegetarian – aportul este asigurat de apa+lactate+fructe+legume+ingestie de lichid, iar aceasta varianta asigura un aport de apa mai mare ~2l/zi;
C) vegetarian – legumele si fructele contin cantitati mari de apa (peste 80-90%) – cantitatea de apa necesara aparent ar fi mai redusa. Pardoxal, consumul de apa este cel mai mare la aceasta categorie ~2,5 l/zi.

Apa din organism este repartizata astfel:
• intracelular (65% din apa din corp) ;
• extracelular (35% din apa din corp).

Apa trebuie sa fie incolora, limpede, total salubra, cu gust placut, sa aiba o temperatura cuprinsa intre 6 si 15°C, iar reactia ei chimica sa fie usor alcalina – ph 6-7 – in acest fel se asigura schimburile optime dintre celule, ph-ul usor acid impiedicand procesele de oxidare.

Sunt 3 feluri de apa:
– Apa carbogazoasa (saruri minerale+CO2);
– Apa plata (minerala fara CO2);
– Apa pentru sugari (apa oligominerala fara CO2).


Continut:
– a nu se depasi >120 mg minerale/l;
– a nu se depasi >20 mg sodiu /L.

Apa se elimina din organism:
• renal – se elimina 1-1,5 l apa/zi;
• cutanat: prin transpiratie – 200-300 ml/zi in caz de efort fizic moderat, bineinteles creste la un efort mare ;

Roluri apei:
• este solvent pentru produsii de digestie;
• este esentiala pentru eliminarea rezidurilor si a toxinelor; 
• are rol de regulator termic; 
• are rol de mediu biologic in care se desfasoara reactiile chimice vitale;
• participa la numeroase reactii biochimice – hidratari, oxidari; 
• ajuta la succesul regimurilor de slabire prin scaderea apetitului;
• contribuie la prevenirea constipatiei;
• hidrateaza celulele;
• mentine toate functiile organice;
• contribuie la eliminarea litiazei renale in cazul unui aport crescut si antreneaza o mare parte din microbii din caile urinare in caz de infectii urinare;
• in bronsita cronica fluidifica secretiile bronsice, usurandu-le eliminarea prin tuse;
• in constipatie cronica simpla mareste volumul bolului fecal, stimuland astfel peristaltismul.

Afectiuni datorate carentei de apa:
• depunere de grasimi, scaderea randamentului digestiei, constipatie, greturi;
• slabirea tonusului muscular;
• scaderea randamentului functionarii organelor;
• probleme articulare;
• probleme menstruale;
• hipercolesterolemie;
• astm, alergii, sindroame dispeptice.

Un aport corect de apa mai are un avantaj: poate pacali foamea. De altfel, se stie ca persoanele cu un apetit crescut au sanse mai mari sa evite excesele daca beau apa inainte de a consuma alimentele favorite si astfel, pe termen lung, acest lucru se poate traduce in reducerea aportului caloric si intr-o slabire fara efort.

 

 

Locul 2- Bere

 

Berea, descoperita cu mii de ani in urma, a devenit in ziua de astazi o bautura foarte des consumata.

Tot mai multe studii medicale releva faptul ca un consum moderat de bere, aduce anumite beneficii pentru organism.

Continutul de alcool din bere variaza:
• de la 0% la 11%; 
• cel de carbohidrati de la 0% la 6-7%; 
• numarul de calorii de la aprox 40 – 85/100 ml.

Proprietati nutritive ale berii: 
• continutul sau bogat in vitamine, cele din complexul B;
• acid folic;
• minerale – calciu, magneziu, siliciu;
• antioxidanti; 
• fibre solubile;
• fitoestrogeni naturali.

Beneficii:

• efecte benefic asupra ochilor;
• efect diuretic puternic;
• reduce retentia de apa si previne problemele renale;
• aportul de fibre combate constipatia si scade colesterolul rau;
• previne constipatia;
• crește nivelul de acid gastric, ceea ce grabeste digestia, reducand riscul aparitiei bacteriei Helicobacter Pylori;
• hameiul este ingredientul cu proprietati antiinflamatorii și antibacteriene; 
• ajuta la intarirea sistemului imunitar;
• protejeaza impotriva bolilor neurodegenerative;
• intarește oasele;
• datorita continutului de fitoestrogeni naturali, previne osteoporoza si usureaza simptomele menopauzei;
• protejeaza sanatatea sistemului cardiovascular;
• efect antioxidant;
• este cunoscut faptul ca un consum moderat de alcool reduce riscul aparitiei diabetului zaharat de tip II cu 30%;
• efect anti-aging.

Exista mitul conform caruia berea face burta si este unul complet gresit. Berea nu favorizeaza obezitatea, ci obiceiurile alimentare gresite asociate ei, diversele rontaieli pe langa bere, gen cipsuri, alune, pufuleti.

Caloriile din 500 ml de bere blonda cu 5% alcool sunt in jur de 200, dar stea nu inseamna ca trebuie sa facem abus de bere, ci o vom consuma ocazional.

 

Locul 3 – Fenicul

 

Feniculul este o planta originara din partea mediteraneana, o planta puternic aromata

Contine:
• vitaminele din grupul B;
• acid folic;
• vit C;
• fibre.
Minerale:
• potasiu;
• calciu; 
• mangan;
• fosfor; 
• magneziu;
• fier;
• flavonoide;
• rutin;
• quercetina;
• kaempferol;
• si nu in ultimul rand -anetol- uleiul volatil.

Beneficii:
• protector asupra ficatului;
• susține funcția imunitara;
• efect antimicrobian;
• efect antiinflamator; 
• scade colesterolul;
• reduce HTA;
• elimina toxinele;
• amelioreaza starile de greata; 
• efect expectorant;
• efect vermifug;
• reduce durerile menstruale; 
• efect antispastic;
• reduce colicile; 
• reduce balonarea;
• stimuleaza lactatia; 
• este cunoscut remediu in curele de slabire, deoarece reduce pofta de mancare si stimuleaza metabolismul.

Din fenicul se consuma semintele, bulbul, tulpina si frunzele, adica tot. 

Si in cosmetica e foarte bun adjuvant, mai ales pentru tenul iritat, compresele cu infuzie facand minuni.

Tulpina si bulbul de fenicul se folosesc in supe, ciorbe, tocanite sau in stare cruda in salate.

Dupa varsta de 6 luni, când se începe diversificarea se poate introduce in alimentatia bebelusului sub forma de supa crema: 
• 100 g fenicul;
• 50 g cartofi;
• un pic de ceapa; 
• un pic de unt nesarat sau lapte.

Feniculul se gaseste si in multe preparate pentru sugari, destinate colicilor.

 

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back