Cartofii prajiti- Visul interzis…sau NU!

Cartofii prajiti- Visul interzis…sau NU!

Fara prea multe calitati noitable, cartoful ramane garnitura preferata a majoritatii, mai ales daca este prajit. Cred ca doar un guru neprihanit intr-ale alimentatiei sanatoase, al fotosintezei si al stapanirii de sine pana la psihoza…a noastra, a pofiticiosilor, evident…poate spune cu mana pe inima ca nu iubeste CARTOFII PRAJITI. Si chiar daca spun, eu cred o fac cu degetele incricisate pentru ca, cel mai posibil mint, spre disperarea tot a noastra a pofticiosilor care, ajunsi deja la acest rand, avem apa in gura.

Acum, in functie de capatul tigaii la care ne aflam, o portioara de cartofi prajiti o data la ceva timp nu a omorat pe nimeni…nici daca vrem sa avem o sanatate de fier, nici daca suntem la dieta. Problema apare abia atunci cand, nestiind de unde sa incepem o dieta si ce trebuie sa facem mai exact ca sa slabim, incepem sa excludem alimente care candva ne placeau, ne bucurau si le inclocuim cu mancarea fada si fara gust. Desti exista multe greseli pe care le facem atunci cand dorm sa slabim, asta este prima si cea mai intalnita dintre ele. Cand slabim nu trebuie nici sa mancam cu sila, nici cu lacrimi in ochi, nici cu nervi, ci doar cu placere, caci da, este posbil chiar si atunci cand vrem sa scapam de kilogramele in plus.

Si daca tot suntem in acea perioada din an cand panica ne-a cuprins la unison ca nu o sa fim suple ca niste gazele la plaja, si ne aruncam iar in pepeni si cirese, crezand ca ne detoxifiem si slabim vazand cu ochii, m-am gandit sa readuc in atentia voastra una dintre placerile culinare, dar REINVENTATE. Asta ca sa parcurgem drumul asta catre cel mai sexy costum de baie mai usor.

Asadar, sa reveim la cartof. Prajit. DAR DULCE.

Exista diferente intre cele 2 tipuri de cartofi?

Da, diferente foarte mari. In primul rand compozitia chimica difera, textura, dar si beneficiile.

Daca vorbim despre cifrele macronutrientilor si comparam cele doua tipuri de cartofi in stare cruda, vom observa cu stupoare ca celebrul cartof normal are si mai putin carbohidrati, dar si zahar. Ce nu stim este ca cel dulce, desi are mai mult zahar, are mai multe fibre si mai putin amidon.

Probabil nu sunt singura care s-a gandit sa prajeasca cartoful dulce, nu?! Ei bine, daca ati facut asta, stiti deja ca a iesit ceva moale si dulce, absolut deloc crocant. Sa va spun si de ce. Secretul cartofilor crocanti este amidonul care se gaseste din belsug in cel traditional si foarte putin in cel rosu. Apoi, un alt motiv pentru care nu ies crocanti, este zaharul deja existent, plus cel care se formeaza prin gatire. Dezamagire totala, mai ales ca textura si gustul dulce nu sunt pe placul tuturor si ne-am si chinuit sa-i prajim in baie de ulei, si au avut si super multe calorii…si nici macar nu au avut o tenta de ceea ce stiam noi ca sunt cartofii prajiti.

Ca sa nu va mai tin in suspans, va spun ca exact si pe scurt cum facem cartofi prajiti, dar dulci, crocanti si, culmea, la cuptor!

Secretul este AMIDONUL. Cu cat este mai mult cu atat invelisul va fi mai auriu si mai crocant. Dar pentru ca in cazul cartofului dulce nu exista suficienent amidon pentru a obtine acea crusta, vom adauga noi. Si ca sa tinem sub control si cantitatea de zahar care poate creste prin prepararea la anumite temperaturi, mai intai, dupa ce ii taiem in forma dorita, ii dam intr-un clocot de apa, apoi ii tavalim prin niste amidon de porumb cat sa capete o culoare albicioasa. In acest amidon putem sa adaugam si sarea si condimentele noastre preferate. Dupa acest truc, ii asezam fie intr-o tava direct pe hartia de copt, fie pe grillul special pentru tavile de cuptor, ii stropim cu putin ulei de masline si ii punem in cuptor. Cand au prins culoarea rumena, mirosul a invaluit bucataria si gura ni s-a umplut de apa, ii scoatem, ii punem in farfurie langa alt preparat preferat sau langa o salata mare de rosii cu ceapa si branza si…mancam cu pofta si bucurie ca a doua zi cantarul ne zambeste cu toti dintii si nu ne arata coltii.

Va las aici si un link catre reteta explicata pas cu pas, dar si detaliile „tehnice’’ din spatele acestei descoperiri care va salva multe burtici plate.

https://www.youtube.com/watch?v=ZCXX7Dea6eA

 

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back