Depresia- se simte in suflet si se vede in oglinda

 

Depresia- se simte in suflet si se vede in oglinda

 

Desi depresia este o conditie medicala si una chiar foarte serioasa, avem tendinta de a spune ca suntem depresivi in absolut orice conjunctura pe care noi o consideram nefavorabila: de la vremea de afara pana la o dispozitie proasta datorata de anumiti factori inconjuratori. Problema este ca, de multe ori, confundam depresia cu nemultumirea, insatisfactiile cotidiene, plictiseala sau rutina.

Depresia este o boala, chiar a secolului si afecteaza deopotriva femeile, barbatii si chiar copiii. Insa diagnosticul se pune de catre un specialist, iar individul in cauza trebuie sa probeze o serie de simptome si schimbari comportamentale pentru a fi declarat depresiv.

 

De ce acest subiect astazi?

Pentru ca depresia poate influenta si ceea ce vedem in oglinda si, asta datorita altor tulburari emotionale pe care depresia le poate provoca. Depresia isi poate pune amprenta pe corpul nostru, ne poate face sa ne ingrasam sau sa slabim foarte mult. Vorbim aici fie despre o bulimie, fie despre o anorexie, iar acestea sunt declansate de felul distorsionat in care noi ne percepem. O perioada depresiva inseamna in primul rand izolare de mediul ambiental si incapacitate de a relationa cu semenii nostri, si refugiu in mancare. Acel timp de mancat compulsiv care provoaca stari de rau fizic si care pot culmina cu voma sau inducerea mecanica a acestui fenomen. La polul opus se afla lipsa apetitului, cand un depresiv nu simte nevoia sa manance, ajungand de multe ori sa fie hranit artificial cu ajutorul perfuziilor.

Atunci cand mancam din placere pentru satisfactia gustului de moment, in imp ce ne uitam la un serial sau o comedioara draguta, iar a doua zi invocam toti sfintii, nu inseamna depresie. Inseamna nemultumire, remuscare, ori chiar dezamagire fata de propria persoana. O punga de chipsuri sau de popcorn in timpul dietei nu inseamna un razboi pierdut si nici ca nu sunteti in stare, asadar mare grija cum corectati asemenea escapade culinare. O critica prea aspra va poate submina stima de sine, iar asta, de-a lingul timpului va va crea o imagine falsa asupra propriei persoane. De aici poate aparea depresia. Kilogramele in plus pot declansa o astfel de conditie medicala doar daca noi permitem sa ne „incurajam’’ sa slabim intr-un mod eronat. Cate dintre voi nu v-ati privit in oglinda, ati plans si v-ati jignit in toate felurile, crezand ca astfel va veti motiva. Multe dintre voi ati reusit doar sa va infometati cateva zile pana cand, corpul deja supus unor traume, a cedat in fata frigiderului. Genul acesta de motivare este gresit si este rau pentru psihic.

Nu uitati ca mancarea vindeca sau imbolnaveste. Este o idee gresita ca atunci cand esti depresiv si mananci stive de ciocolata sau galeti de junk food creste nivelul de dopamina si serotonina. Ele cresc si daca mancam o salata colorata, niste nuci, un peste si bem un pahar cu vin. La fel si daca ne privim cu blandete, ne incurajam asa cum ne-am incuraja copiii cand fac primii pasi si cad, la fel cresc si daca ne dam timp si avem rabdare sa observam schimbarile din corpul nostru. Nu ne ingrasam peste noapte, nu ne ingrasam de la un bol de chipsuri, cum nici nu slabim peste noapte de la o salata verde stropita cu lamaie.

Cand reusim sa facem diferenta intre neimplinire si depresie, putem merge mai departe. Cand nu reusim sa facem asta, vorbim clar despre depresia ca si conditie medicala care necesita un ajutor de specialitate.

Ascultati-va corpul, gandurile si atunci cand nu mai intelegeti nimic, cereti ajutorul. Nu este rusinos, nu este degradant nici punct de vedere moral sau social, ci dimpotriva este un pas catre acceptare si mai apoi catre succes.

Sursa foto: Google

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back