Făinuri, făineturi si… pâineturi

Daca pana acum cativa ani, singura faina pe care o stia si o folosea toata lumea, era cea alba, acum exista o gama variata de fainuri care pot inlocui celebra faina alba, de care din ce in ce mai multe persoane incep sa se fereasca. Evcident ca textura lor este diferita si niciuna dintre ele nu o imita la perfectie pe cea alba, insa merita incercate pentru ca vin cu o multime de beneficii.
Faina alba

Desi produsele preparate din aceasta faina sunt mai pufoase si aparent mai gustoase, sunt pe atat de nocive. Si asta pentru ca prin procesele tehnologice de rafinare a fainii, toate vitaminele, mineralele si fibrele raman in taratele care unt inlaturate. Astfel, calciul, magneziul, complexul de vitamine B, vitamina E, fosforul si fierul raman in taratele de grau, faina alba devenint astfel lipsita de valori nutritionale. Devine un aliment cu multe calorii goale si face parte din categoria carbohidratilor simpli. Procesarea fainii nu se opreste aici, ci urmeaza si un alt proces de inalbire care presupune folosirea unei substante chimice, dioxidul de clor. Ultima treapta a procesarii consta in tratarea fainii cu un agent antisarare denumit sorbitan monosaturat si brmat de potasiu, ambele substante fiind extrem de toxice. Nu suna foarte natural, nu?

Cu ce se poate inlocui faina alba?

Faina integrala de grau

Este faina care contine si taratele de grau, ceea ce o imbogateste din punct de vedere nutritional. Are un indice glicemic mai mic decat faina alba, imbunatateste tranzitul intestinal, mentine flora intestinala sanatoasa si contine vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, E, fier, zinc si fibre care reduc colesterolul si combat constipatia.

Faina de secara

Secara este bogata in magneziu, un mineral important care actioneaza asupra enzimelor responsabile de procesul metabolizarii glucozei, dar si a secretiei de insulina. Faina de secara, din punct de vedere nutritiv si calitativ, este superioara celei albe, dar si a celei integrale de grau.

Faina de orez

Ceea ce o face speciala este lipsa glutenului, proteina din cereale care provoaca tot mai des alergii si intolerante. Poate fi folosita si in prepararea anumitor aluaturi, dar si in scop terapeutic, cum ar fi eneterocolita de fermentatie.

Faina de migdale

Bogata in proteine si fibre, se foloseste de regula in prepararea prajiturilor sau chiar a painii, in combinatie cu alte tipuri de fainuri din nuci sau fibre vegetale. Este folosita in mare parte de persoanele care urmeaza diete low carb.

Faina de hrisca

La fel ca si faina de migdale, cea de hrisca este bogata in proteina, insa fiind o pseudocereala vine si cu un numar destul de mare de
carbohidrati, un aspect de care persoanele care merg pe diete sarace in carbohidrati, trebuie sa tina cont. Poate fi folosita la prepararea prajiturilor, a painii, a biscuitilor si a pastelor fainoase.

Faina de quinoa

La fel ca si hrisca, quinoa este o pseudocereala bogata in proteine si alte substante nutritive precum aminoacizii esentiali, lucru destul de rar intalnit in randul vegetalelor. Unul dintre aminoacizii esentiali continuti este lizina, aminoacid care contribuie la cresterea si refacerea tesuturilor. Se poate folosi la prepararea dulciurilor a produselor de panificatie, nu are gluten si se poate introduce, cu moderatie, si in dietele low carb.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back