Noi mancam sanatos, dar de ce doar noi?


Vrabiutelor, astazi, ca in fiecare zi, este vorba despre alimentatie. Insa, de aceasta data, vom povesti despre alimentatia familiei, nu doar a noastra, vrabiutele care doresc sa slabeasca sau sa se mentina. Cu ajutorul lui Carmen Uzun, care zilnic ne vorbeste despre alimente si alimentatie si pornind de la ideea hranei corecte a copiilor, vom povesti despre hrana intregii familii. Nu doar atunci cand vrem sa slabim trebuie sa mancam sanatos, ci si atunci cand avem o greutate normala specifica varstei, sexului si a inaltimii. A manca sanatos nu inseamna doar dieta de slabire. Inseamna sanatate fizica si psihica. Mens sana in corpore sano. Zicala din cele mai vechi timpuri, care o data cu vremurile si trendurile s-a pierdut sau este interpretata gresit.

 Carmen scria acum cateva zile:

 „Astăzi rămân în sfera copiilor și dacă ieri am vorbit de pachețelul de la școală azi să vă povestesc un pic despre alimentația copiilor.

De multe ori am văzut pe grup, postări cu fete ambițioase care mănâncă corect, disciplinat si cu o ambiție de admirat mai ales că se abțin de la multe obiceiuri alimentare vechi și nesănătoase, DAR care în continuare le fac, pregătesc și le oferă pentru restul familiei.

EXEMPLU: fata, mama, prietena – mănâncă pește cu legume, de exemplu, iar restul familiei mănâncă cartofi prăjiți cu ketchup, maioneză, cu ceafă de porc și cu multă pâine. Deci partea bună am prins-o cu abținerea, dar haideți să ne educăm și familia. NU BRUSC, ci încet cu răbdare, altfel o să vă refuze categoric, dar, încet-încet, azi înlocuid cartofii prăjiți cu salată, vor veni și rezultatele.

Deci, revenind la copiii, o alimentație sănătoasă este cheia sănătății copilului și a adultului de mâine. Trebuie să fie o alimentație bogată în  nutrienți, vitamine, minerale și grăsimi bune. Într-un cuvânt o alimentație echilibrată cu proteine, cereale, fructe și legume.

Așadar  învățați-vă copilul că: 
• micul dejun e foarte important, niciodată nu săriți peste el. În felul acesta, copilul își va păstra acest obicei sănătos toată viața;
• gustările nu trebuie să lipsească, dar întotdeauna să fie sănătoase: fructe, nuci, iaurturi simple și NU biscuiti sau alte minuni cu E-uri;
• trebuie să manânce încet; 
• încurajați copiii sa bea apă si NU sucuri; 
• sarea să fie în mâncare, dar în cantități extrem de mici.  Nu vă povestesc câtă sare are o pungă de cipsuri;
• nu-i obligați pe copii să mănânce tot din farfurie, sau să-i condiționați cu diverse lucruri; 
• nu-i oferiți dulciuri pe motiv ca îi place și îi faceți o bucurie. Dulciurile trebuie sa fie in alimentația copiilor, dar atenție, mai rar si de calitate;
• nu va mai lăsați “păcăliți” de copiii mofturoși. Orice învăț are și un dezvăț, NU abandonați la prima strâmbătură din nas;
• nu oferiți porții mari copiilor, chiar dacă vă cer;
• nu cădeți nici în extrema cealaltă. Copiii nu au voie să fie la dietă.

Recent Organizația Mondială a sănătății a dat un semnal de alarmă. Obezitatea infantilă este într-o continuă creștere în Europa, inclusiv în RO – Romania ocupa locul 3 în Europa din păcate așa haideți să facem ceva pt copiii noștri!’’

 

Chiar si fara o statistica, ne putem da seama ca Romania ocupa un loc fruntas la capitolul obezitate. Indiferent unde mergem, in jurul nostru sunt din ce in ce mai multi oameni grasi. Semnalul de alarma nu se trage pentru forma fizica (deloc flatanta sau confortabila pentru cineva in aceasta situatie), ci asupra starii de sanatate. De cand ocupam unul dintre primele locuri in acest clasament al problemelor de greutate, ocupam locuri fruntase si in cazul bolilor de inima, diabet, cancere colo-rectale, datorate alimentatiei precare, dar si a tulburarilor emotionale: depresie, anxietate, atacuri de panica.

Alimentatia poate fi dusmanul numarul unu sau aliatul de nadejde in ceea ce priveste sanatatea, silueta si psihicul.

 Daca am stabilit cum sa educam copiii in directia hranei sanatoase, trebuie sa constientizam ca si restul familiei- soti, mame, tati, frati, surori si chiar prieteni- trebuie sa fie educati in acest sens. Chiar si atunci cand ei nu au probleme cu greutatea. Totul incepe de la lista de cumparaturi. Atunci cand o concepem, uitam de mezeluri, margarina, carnati, cartofi (care de regula se prajesc), uitam si de cele 5 franzele albe cumparate zilnic, de sucurile acidulate sau nu, de toate crantanelele pe care de regula le savuram seara in fata televizorului, dar si de bere- ingrasa ingrozitor. In locul lor trebuie sa apara legumele din belsug, cat mai variate, fructele, carnea de peste, oua si branzeturi naturale (nu topite). Cum spunea si Carmen, schimbarea se face treptat, dar cu perseverenta si cu alternative mai sanatoase, toata familia isi va reeduca gusturile. Si surprinzator, in acest fel se vor economisi si bani. Mancarea buna si sanatoasa nu este scumpa. Scumpe sunt alimentele semipreparate, mezelurile care intotdeauna se consuma sub forma de sanwichuri, deci automat intra si alte alimente in compozitie, mancarea proasta consumata zilnic la birou (covrigi, pateuri, merdenele, covrigei, biscuiti), care desi la prima vedere pare ieftina, la un calcul saptamanal vedem ca asta este doar o iluzie de moment. Obisnuiti-va sa gatiti, sa preparati supe si ciorbe. Mancarea gatita este mult mai spornica, in comparatie cu cea semipreparata, al carei gust se altereaza de pe o zi pe alta.

 

Schimbarea sta in mainile noastre, ale mamelor si ale sotiilor. De la fiecare dintre noi pleaca schimbarea, insa depinde de fiecare in parte daca este o schimbare in bine sau in rau.

 

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back