Carbohidratii – WOW sau BAU

IMG_20170718_100207Carbohidratii sunt unii dintre macronutrientii esentiali bunei functionari ai organismului, insa atunci cand vine vorba de dietele de slabire, ei sunt, fie exclusi definitiv din alimentatie, fie alesi incorect. Carbohidratii ingrasa doar daca sunt alesi gresit si consumati in exces sau in combinatii alimentare gresite. In lipsa lor se slabeste considerabil, insa apar dezechilibre in buna functionare a organismului nostru.


Totusi, ce sunt carbohidratii?

Privind corpul nostru ca pe o masina, atunci carbohidratii reprezinta combustibilul. Ei sunt responsabili cu energia furnizata pe parcursul unei zile, energie care contribuie la functionarea noastra in parametri optimi. Asa cum pentru masina alegem combustibil de calitate pentru a nu uza motorul si alte piese componente, la fel trebuie sa alegem calitatea premium al combustibilului pentru corpul nostru, in ideea in care trebuie sa ne protejam sanatatea si starea buna de spirit.

De cate feluri sunt carbohidratii?

Carbohidratii sunt de doua feluri: buni si rai, adica complecsi sau simpli. Tot mai des aud in randul fetelor care doresc sa slabeasca cum ca au nevoie de carbohidrati pentru ca le scade glicemia, fapt pentru care aleg sa consume paine, paste fainoase sau cate o ciocolatica. Alegerile de genul sunt facute din cauza confuziei referitoare la alegerea corecta a carbohidratilor. Multe persoane cred ca acest macronutrient este continut doar de faina alba si produsele obtinute din aceasta sau dulciurile, ceea ce este gresit, iar acest lucru il vom lamuri in randurile de mai jos.

Pe care ii alegem si de ce?

Intotdeauna vom alege carbohidratii complecsi, fie ca suntem intr-un proces de slabire sau intr-unul de mentinere. Procesul de absorbtie al acestora este unul lent, menit sa ne furnizeze energie pe durata intregii zile, iar secretia de insulina nu este modificata in niciun fel. Pe langa senzatia de satietate pe care o ofera, carbohidratii complecsi imbunatatesc digestia datorita fibrelor pe care le contin, cresc puterea de concentrare si sustin efortul prelungit.

La polul opus se afla carbohidratii simpli, adica zahararile si glucidele rafinate, cele care au trecut prin procedee de procesare si au pierdut calitatile nutritive. Acestia se absorb rapid, creste rezistenta la insulina, fapt pentru care glucidele nu vor mai fi descompuse corespunzator, acestea fiind depozitate sub forma de grasime. Daca aveti abdomenul proeminent, adica acei colacei inestetici, aripioare pe partea inferioara a coapselor, celulita si un aspect general pufos, inseamna ca sunt consumati carbohidratii gresiti. Tot carbohidratii simpli provoaca cresteri sau scaderi bruste de glicemie, de aici durerile de cap, somnolenta si pofta de mancare nejustificata.

Exceptie fac zaharurile, care se incadreaza in categoria carbohidratilor simpli. Aici avem:

-monozaharidele (o singura molecula): glucoza (zaharul din plante), fructoza (zaharul din fructe) si galactoza (zaharul din lapte);

-diziharidele  (doua molecule): sucroza sau zaharoza (fructoza+glucoza=orice tip de zahar, miere si fructe), lactoza (galactoza+glucoza=lapte) si maltoza (glucoza+glucoza=amidonul din cereale)

Cum, cat si cand ii consumam?

In procesul de slabire, conform studiilor facute de medici sau antrenori de fitness, se va consuma un gram de carbohidrati complecsi pe kilocorp. Acestia se consuma in combinatie cu alte legume crude sau gatite, nu in combinatie cu proteinele animale, mai ales daca nu se
practica si un sport intens si constant, menit sa creasca sau sa mentina masa musculara. Perioada cea mai buna pentru a fi consumati, este prima parte a zilei, atunci cand avem nevoie de combustibil pentru o zi intreaga.


Exemple de carbohidrati buni si carbohidrati rai

Carbohidrati complecsi- Buni:

-cereale integrale si produse din fainuri integrale;
-leguminoase (mazare, linte, naut, fasole boabe);
-orez brun;
-quinoa;
-hrisca;
-fructe si legume proaspete.

Carbohidrati simpli- Rai

-zahar alb;
-dulciuri;
-faina alba si produsele din faina alba;
-cereale cu diverse adaosuri de arome, culori si zahar;
-produsele de patiserie;
-sucurile din comert, acidulate sau nu.

Niste #vrabiute

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back