Azi e despre broccoli, leustean si avocado

Carmen Uzun si Alexandra Pistol ne ajuta sa descoperim beneficiile alimentelor sanatoase si gustoase!

Cu ajutorul vrăbiuţei noastre Carmen Uzun, în fiecare săptămână vom concepe un top 3 al alimentelor care nu ar trebui să ne lipsească din alimentaţia zilnică şi care nu numai că ne ajută să slăbim, dar se îngrijesc ca sănătatea noastră să fie impecabilă ori să fie îmbunătăţită acolo unde este cazul. Carmen, fiind farmacistă, are cunoştinţe vaste pe partea compoziţiei biochimice a alimentelor, aşadar profitaţi din plin de sfaturile şi recomandările ei preţioase.

 

Locul 1- Broccoli

Broccoli este una din cele mai sănătoase legume, este sărac în calorii, dar bogat în micronutrienti şi nu ar trebui să ne lipsească din alimentaţie.

 Broccoli este o sursă fantastică de vitamine precum:

• Vitamina A,

• complexul de B-uri,

• Vitamina C,

• Vitamina E,

• potasiu,

• acid folic,

• calciu în cantitate mare,

• fier, zinc,

• magneziu,

• omega 3 şi multe substanţe antioxidante

 Beneficiile sunt multe:

 • Asigura buna funcţionare a sistemului nervos;

• Reglează tensiunea arterială şi protejează inima;

• Luptă împotriva îmbătrânirii – o ceaşcă plină cu buchetele de broccoli conţine necesarul zilnic de vitamina C;

• Menţine sănătatea oaselor şi prevenirea osteoporozei;

• Repară leziunile pielii datorate expunerii la soare;

• Previne cancerul;

• Broccoli combate infecţia cu Helicobacter pylori;

• Este o legumă ideală pentru curele de detox;

• Previne apariţia cataractei;

• Broccoli în sarcină face minuni, conţinând acid folic este tocmai bun pentru făt;

 Cel mai indicat este consumul crud pentru cine poate, însă este recomandat şi fiert.

 

Locul 2- Leuşteanul

LEUŞTEANUL este o plantă atomatică de origine mediteraneană şi este cunoscută şi apreciată pentru proprietăţile sale culinare şi medicinale

 Proprietăţi:

 • acţiune antiinflamatoare ;

• acţiune antibacteriană;

• antipatazitar;

• stimulează funcţia hepato-biliară;

• diuretic (rădăcina are cea mai mare acţiune diuretică);

• reglează digestia şi tranzitul intestinal (balonarea, colicile);

• în alergii face minuni, fapt pentru care este recomandat să fie introdus în dietă celor care suferă de alergii. Conţine quercina – un compus antiinflamator ce inhibă eliberarea de histamină şi reduce simtomele alergice;

• indicat în curele de slăbire, ceaiul de leuştean (acum să nu credeţi că dacă beţi ceaiul de leuştean o să slăbiţi 1 kilogram pe zi );

• reglează ciclul menstrual;

• efect cicatrizant pentru piele, de altfel recomandat şi în tratamentul pentru psoriazis.

 Leuşteanul proaspăt sau uscat poate fi folosit ca atare în mâncăruri salate, ciorbe, sosuri, pesto sau poate fi administrat sub formă de infuzie (o lingură de frunze sau tulpină proaspătă + 2 căni de apă clocotită – se lasă la infuzat 10 min)

 Sucul din frunze proaspete se obţine prin mixare, cam 100-150ml de suc natural pe zi e indicat în curele de detox.

 Atenţie:

NU este indicat în perioada sarcinii şi adaptării (doar în mâncare, nu şi ceaiuri) poate provoca spasme uterine şi în cazuri rare chiar şi avortul spontan.

 

Locul 3- Avocado

E un fruct din familia Lauracae cu o consistenţă untoasă. Un fruct cântăreşte în jur de 300 – 600 grame şi are numeroase beneficii:

 • rol protectiv împotriva bolilor cardiovasculare;

• ajută la controlul greutăţii corporale;

• antioxidant puternic;

• protector hepatic;

• are conţinut mare de B6 şi acid folic;

• reglează hipertensiunea arterială prin conţinutul mare de K (potasiu dublu faţă de banane);

• conţine luteină care este excepţională pentru ochi;

• reglează glicemia;

• efect benefic şi hidratant pentru piele şi par;

• conţinut mare de fibre (insolubile 75% şi solubile 25%);

• accelerează metabolismul;

• sursă de Vitamina E.

 Un fruct de Avocado conţine 22,5g grăsime din care trei sferturi sunt mononesaturate (adică alea bune) şi conţine foarte puţină fructoză.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back