Copii grasi si frumosi, viitori adulti obezi si bolnavi 

Zilnic vorbim despre meniuri corecte, despre problemele intampinate in lupta cu kilogramele, despre problemele care ne influenteaza pe noi, femei mature, sa acumulam kilogramele. Insa pana acum nu am vorbit si despre adolescenti si genul acesta de probleme care par sa ia amploare.

In ultimii ani, in Romania, a crescut considerabil numarul persoanelor supraponderale si obeze, mai ales in randul copiilor si adolescentilor si cu riscul de a suna dur, principalii vinovati pentru asta suntem chiar noi, adultii. Problemele de greutate apar inca de la varste fragede, doi-trei anisori, atunci cand, in mintea adultilor, copiii sunt „grasi si frumosi”, iar cutele de grasime de pe manute si picioruse sunt semne clare de sanatate.

Desi, multe dintre persoanele adulte inclina catre un stil alimentar sanatos, catre diete de slabit pe care le asociaza cu sportul, cand vine vorba de copii, ei bine pe acestia ii rasfata cu diverse alimente de tip jung food si fast food. DA! Aceasta este o forma de rasfat pentru multe familii: mancatul la fast food a devenit cumva o traditie, iar pachetelul de la scoala este deja perimat pentru multe dintre familiile moderne. O punga de chipsuri, o sticla de suc si cateva batoane de ciocolata par sa fi luat locul celebrelor sandwichuri, iaurturi si fructe pe care ni le pregateau mamele noastre. Cu siguranta adultii dau vina pe timp, pe poftele copiilor, in timp ce copiii se bucura de libertatea culinara, neintelegand gravitatea acestui rasfat.

 Care sunt cauzele principalecare aduc kilogramele in plus copiilor zilelor noastre?

1.      Lipsa activitatilor fizice. Jocurile copilariei, plimbarile cu prietenii au fost inlocuite de ceva timp cu rontaitul in fata televizorului sau a calculatorului/tabletei, cele doua din urma acaparand majoritatea timpului liber al adolescentilor.

2.      Raportul gresit intre stilul alimentar si cosumul energetic. Un stil alimentar hipercaloric si o activitate fizica redusa spre absenta, nu fac altceva decat sa duca la incetinirea metabolismului si, automat, ingrasare excesiva.

3.      Factorul genetic constituie o cauza importanta a obezitatii in randul copiilor si asta pentru ca obezitatea este o problema medicala ce poate fi ereditara. Obezitatea parintilor dubleaza sansele ca si copiii, la randul lor, sa sufere de aceeasi problema.

4.      Probleme endocrinologice precum hipotiroidism, hipercorticism sau afectiuni hipotalamice.

 5. Schimbarile hormonale care intervin o data cu pubertatea, mai ales in randul fetelor.

 6. Problemele emotionale. Adolescenta este o perioada destul de delicata in viata tinerilor,  atunci cand totul se resimte la o alta intensitate, iar emotiile si sentimentele pot fi puse la grele incercari. Mancatul pe fond emotional este o alta cauza majora care duce catre obezitate. La randul ei, obezitatea poate genera o noua serie de schimbari emotionale si comportamentale in randul adolescentilor.

Copiii care au o greutate peste valoarea normala recomandata varstei si sexului sunt predispusi catre o multime de afectiuni, printre care:

 – Pubertate precoce;

– Diabet zaharat;

– Cresterea tensiunii arteriale;

– Dismenoree si sindrom de ovare polichistice in cazul fetelor;

– Lipsa de concentrare;

– Izolare sociala,

– Depresie;

– Scaderea stimei de sine.

 

Cum putem ajuta copiii si adolescentii in astfel de cazuri?

In primul rand prin constientizarea parintilor ca au copii cu probleme reale de greutate. De multe ori, parintii, din prea multa iubire, considera ca un copil gras este frumos, plin de sanatate, pufos, haios si alte atribute care de fapt ascund realitati dureroase. Atunci cand nu exista idei si nici cunostinte solide despre cum ar trebui sa inceapa schimbarea stilului alimentar in viata copiilor, este bine sa se apeleze la un specialist. Dietele universale, in mare parte hipocalorice si disociate, ar putea agrava, in timp, problema deja existenta. Sa nu uitam ca adolescentii sunt in plina crestere, iar o alimentatie restrictiva si deficitara poate avea efecte devastatoare asupra starii de sanatate. Parintii trebuie sa isi incurajeze si indrume copiii catre o viata sanatoasa, incepand schimbarea chiar de la ei, oferindu-le exemple pozitive in acest sens:

– Sportul facut impreuna, in familie;

– Evitarea iesirilor la fast food, ci mai degraba la iarba verde cu mancare sanatoasa pregatita de acasa;

– Nu incurajati copiii sa urmeze diete gasite pe internet;

– Reduceti portiile de mancare, insa nu si numarul lor ( 3 mese principale si doua gustari);

– Inlocuiti chipsurile/ snacksurile din rutina lor alimentara cu fructe proaspete, legume si oleaginoase;

– Gatiti cat mai simplu cu putinta si inlocuiti prajirea alimentelor cu sotarea sau coacerea lor;

– Scoateti sucurile si zaharul, gasit in toate formele lui, de pe lista de cumparaturi

 Text: Alexandra Pistol

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back