ABC-ul slabitului sanatos


Domeniul nutritiei este unul vast, dar cumva cu reguli simple care stau la baza slabitului, a mentinerii si a stilului de viata sanatos.

La polul opus, se afla domeniul „dietelor’’ si cand spun diete ma refer la cele universale, publicate prin diverse reviste de specialitate sau nu. Sunt acele planuri alimentare care nu explica procesul slabitului in sine si nu ofera o paleta larga de optiuni alimentare, ci sunt deja stabilite pe zile, chiar si ore mesele si implicit compozitia lor. Un fel de diete personalizate, dar care se adreseaza tuturor celor care vor sa slabeasca.

Unele dintre ele functioneaza, insa pe moment si nu pentru oricine la fel. Altele nu functioneaza deloc asa cum ar trebui si surpriza poate consta in faptul ca in loc de slabire s-au mai acumulat cateva kilograme.

Sa renunti la un stil de viata haotic, la o alimentatie gresita care dureaza de multi ani si la un stil de viata sedentar nu este chiar usor, insa cu putina determinare si multa informatie se poate.

Opriti-va putin din avantul de a cauta solutii rapide si miraculoase si urmariti acesti pasi. Cu siguranta nu va veti simti niciodata la „dieta”, in schimb veti atinge rezultatele dorite si le veti pastra pe termen lung daca veti constientiza ca slabitul nu se refera doar la o nunta, botez sau vacanta, ci la toata viata. Slabim pentru o sanatate mai buna, pentru un psihic mai puternic si pentru a ne simti bine in pielea noastra

  1. Citeste si acumuleaza informatii din surse sigure.

Cand spun asta nu ma refer la dietele mai sus mentionate, ci ma refer la cititul studiilor de specialitate. Exista carti scrise de medici specializati in diabet si boli de nutritie unde totul este explicat pe intelesul tuturor. In afara de carti, exista site-uri si bloguri ale medicilor unde informatia este absolut gratuita. Doar cititnd si intelegand cum functioneaza organismul putem sa punem la cale un plan alimentar, in functie de necesitatile noastra, care sa ne ajute sa slabim si sa ne mentinem. Evident ca nu vom putea trai sau hrani cu cartea in mana o viata intreaga, insa o data citita, asimilata si pusa in practica, informatia va deveni obisnuinta.

  1. Scrie un jurnal alimentar

In primul rand asta te ajuta sa creezi o disciplina alimentara in ceea ce priveste mesele regulate. Si pentru acest lucru iti vor multumi si stomacul tau, si creierul care va avea mai multa putere de concentrare, dar si silueta. Noteaza absolut tot ce mananci, evident conform principiilor sanatoase, calculeaza caloriile si asigura-te ca ai creat un deficit calorin menit sa te ajute sa slabesti.

  1. Consuma proteina animala.

Proteina animala este cea care ne ajuta sa slabim, indifenet cate teorii despre efectele miraculoase ale cerealelor sau pseudocerealelor doldora de proteina.Da, au proteina, dar si o multime de glucide. Proteina animala nu inseamna doar halci de harne in sange sau carnati, ci mai degraba carne de pasare, muschi de vita sau porc, oua, lactate, peste si fructe de mare. Carnuri slabe, hranitoare si doar cu proteine de calitate. O astfel de proteina alaturi de o garnitura simpla de legume gatite la cuptor, ori la abur sau sotate cu cateva condimente naturale alcatuiesc o masa gustoasa, hranitoare si satioasa.

  1. Nu evita grasimile

Grasimile, contrar parerilor de pana acum, ajuta foarte mult in procesul de slabire. Evident ca vorbim despre grasimile naturale si sanatoase, nu despre prajeli si margarina, ci despre oua, avocado, nuci si seminte, peste gras, uleiuri extravirgine si lactate.

  1. Nu te infometa

Deficitul caloric nu este acelasi lucru cu infometarea. Pentru slabit, un aport intre 1200-1500 de calorii este recomandat, insa ce scade sub 1200 de calorii se numeste infometare. Si daca aceste calorii provin si din alimente procesate sau proaste din punct de vedere nutritional, atunci se numeste malnutritie si efectele sunt dezatruoase.

Text: Alexandra Pistol

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back