Menopauza- cum o îmblânzim?


Astazi, Carmen Uzun si Alexandra Pistol ne povestesc despre un subiect, care mai devreme sau mai tarziu, ne priveste pe noi toate si anume MENOPAUZA si cum ne afecteaza ea din punct de vedere al siluetei.

Menopauza este un proces fiziologic natural si nu o afectiune medicala, chiar daca sunt simtome si se asociaza cu modificari hormonale, fiziologice si psihice. Cel mai important lucru pe care vreau sa-l spun acum, la inceputul articolului, este ca menopauza nu inseamna sfarsitul tineretii sau a vietii sexuale. NU! Inseamna doar sfarsitul perioadei de reproducere. Da, probabil multe femei considera ca inca sunt tinere pentru a-si face griji, insa lucrurile nu stau chiar asa, pentru ca tot mai multe femei se „lupta” cu menopauza precoce. Chiar OMS a tras un semnal de alarma legat de cresterea numarului de femei care intra la menopauza precoce. A fost inregistrata o crestere de 6% pe plan mondial si asta doar in cauzele stiute, deci clar cifra este mult mai mare.

Pentru inceput, sa stabilim ce este menopauza. Aceasta consta in incetarea menstruatiilor datorita scaderii treptate, ireversibile a productiei de hormoni sexuali ovarieni, estrogeni si progesteroni. Absenta menstuatiei pe o prioada de 12 luni consecutive indica instalarea definitiva a menopauzei, deci la un an dupa ultima menstra se considera ca femeia a ajuns la menopauza. Media de varsta pentru instalarea menopauzei este de aproximativ 50 de ani, dar corpul fiecarei femei are propriul ritm si timp asa ca unele femei ajung la menopauza pe la varsta de 30-40 d ani si altele au menstruatii chiar si dupa varsta de 50 de ani, deci clar nu suntem la fel.

1. menopauza prematura (30-40 ani).

2. menopauza precoce (41-45 de ani).

3. menopauza la timp (45-55 ani).

4. menopauza tardiva (dupa 55 de ani).

Perimenopauza cuprinde perioada de instalare a menopauzei si cea care urmeaza menopauzei. Se refera la cei 2 pana la 8 ani de modificare a nivelului hormonal incluzand si simptomatologia asociata, pana la instalarea menopauzei. Cel mai frecvent semn de premenopauza este menstruatia abundenta, adesea neregulata data de dereglarile hormonale. Intrarea la menopauza este un proces natural pe care fiecare femeie il experimenteaza, insa semnele care anunta sfarsitul vietii reproductive nu sunt intotdeauna aceleasi.

Simtome:

– Bufeuri;

– Insomnii;

– Transpiratii nocturne;

– Menstruatiile neregulate;

– Pierderea libidoului;

– Uscaciunea vaginala;

– Schimbarile de dispozitie;

– Oboseala;

– Tulburarile de memorie, lapsusuri;

– Cresterea in greutate;

– Depresia;

– Iritabilitate;

– Piele uscata;

– Incontinenta urinara.

Avand in vedere ca menopauza prematura se instaleaza la tot mai multe femei, deja s-a constatat ca sunt o multitudine de factorii care declanseaza menopauza prematura sau, mai bine zis, insuficienta ovariana prematura:

– alimentatia proasta;

– fumatului (ceea ce confirma studiile anterioare care sustineau ca hidrocarburile din tigara afecteaza grav ovulele unei femei);

– expunerea la substante chimice prezente in gospodaria fiecarui om; de exemplu tigaile si vasele anti-aderente folosite necorespunzator;

– ambalaje alimentare, mai ales plasticul;

– hainele cu poliester;

– Femeile care aveau un nivel ridicat de substante perfluorinate in organism (denumirea stiintifica a acestor chimicale) aveau si cele mai mici concentratii de estrogen in sange;

– Proasta functionare a tiroidei;

– Functionarea proasta a glandei pituitare – pubertatea prematura are un rol important;

– Stresul;

– Stilul de viata sedentar pot avea, de asemenea, o contributie esentiala in grabirea acestui proces;

– Factorii genetici;

– Diete nepotrivite;

Femeile care intra prematur la menopauza sunt predispuse:

– Sa dezvolte osteoporoza;

– Sa dezvolte cancer de colon si ovarian;

– Sa dezvolte cataracta;

– Sa aiba probleme cardiovasculare;

– Sa intampine probleme stomatologice.

In timpul menopauzei, slabitul devine un proces mult mai greoi, iar cauzele responsabile de acest lucru sunt in stransa legatura cu estrogenul.

Fluctuatiile hormonale- fie prea scazute, fie prea crescute, cantitatile de estrogen favorizeaza depunearea de masa adipoasa.

Pierderea masei musculare- consecinta a inaintarii in varsta, a schimbarilor hormonale, dar si lipsa exercitiilor fizice.

Rezistenta la insulina- tot o consecinta a inaintarii in varsta si un factor care ingreuneaza procesul de slabire.

Este totusi posibila slabirea sau mentinerea siluetei si o data cu intrarea la menopauza?

Cu siguranta DA! Evident ca arderile nu vor mai fi la fel de rapide ca la 20 de ani, energia de a mai face exercitii fizice de asemenea, insa cu ajutorul alimentatiei, femeile intrate la menoupauza, pot slabi, se pot mentine si pot fi in continuare frumoase, feminine si in forma.

Primul pas este reducerea numarului de calorii, in functie de factori precum varsta, activitatea fizica, dar si problemele cronice de sanatate, iar acolo unde exista astfel de probleme, consultatea cu medicul curant referitor la dieta de slabire, este imperios necesara. Dupa reducerea numarului de calorii, se vor lua in calcul si numarul macronutrientilor- carbohidrati, proteine si grasimi, care trebuie sa se afle intr-un raport optim pentru mentinerea starii de sanatate, dar si pentru a ajuta procesul de slabire.

Ca in majoritatea cazurilor, numarul de carbohidrati va fi scazut, dar nu eliminat complet. Nu toti carbohidratii sunt rai, asadar de evitat sunt dulciurile, produsele de panificatie si patiserie, sucurile (chiar si cele naturale se vor consuma cu moderatie). Recomandate sunt cerealele integrale, fructele si legumele si leguminoasele (mazare, fasole, soia, natut, linte).

Medicii recomanda si scadearea numarului de grasimi, insa, ca si in alte cazuri, aceste grasimi sunt intelese gresit. Aceasta scadere se refera la grasimile rele, cele saturate: carnea grasa (porc), margarina, prajelile, branza topita, mezelurile. Consumul de fructe oleaginoase, avocado, peste si ulei de masline sunt chiar recomandate, ele fiind esentiale in functionarea corecta a organelor interne, dar si pentru sanatatea pileii si a articulatiilor.

De respectat cu sfintenie este si ritualul celor cinci mese pe zi- trei mese principale si doua gustari, ritual recomandat tuturor, nu doar femeilor intrate in perioada de menopauza. Mancatul putin si des mentine metabolismul alert, nu umple stomacul si astfel procesul de digestie este unul optim.

Chiar daca nivelul de energie scade considerabil, activitatea fizica este necesara. Fie ca vorbim despre plimbari in aer liber, inot, jogging sau antrenamentul in sala de fitness, sportul imbunatateste considerabil starea generala a femeilor la menopauza, cand din cauza schimbarilor hormonale, pot aparea depresii, stari anxioase sau scaderea stimei de sine.

Concluzia finala este ca o alimentatie sanatoasa, naturala si calitativa ajuta la redobandirea sau mentinerea siluetei, la diminuarea simptomelor suparatoare ale menopauzei, dar si la preventia afectiunilor datorate acestui fenomen, natural de altfel.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back