Vreau sa slabesc!!!


Vreau sa slabesc! Dar…

 -dietele ma frustreaza

-nu imi plac mancarurile dietetice

-restrictiile calorice ma vor trimite direct la spital

-daca ajung anorexica?

-va aparea efectul yo-yo

 Frici si motive pot fi mii, insa ele nu sunt nimic altceva decat niste scuze ambalate frumos, dar si niste piedici pe care ni le punem in mod constant si care nu fac decat sa agraveze situatia in care ne aflam.

 Acesta este un articol-raspuns ce se adreseaza tuturor persoanelor care, desi isi doresc sa slabeasca, brusc sunt bombardate de niste „frici” absolut nejustificate. De curand mi-a atras atentia un comentariu in care cineva spunea ca o alimentatie bazata pe 1200 de calorii atrage dupa sine fenomenul de platou, sau cum spunem noi, stagnarea. Intr-un articol trecut va spuneam ca stagnarile sunt consecinte absolut firesti si chiar recomandate intr-un proces de slabire. Stagnarea este dovada ca organismul nostru este sanatos si isi ia masuri de precautie atunci cand  se pierde un numar considerabil de  kilograme. De ce este firesc? Pentru ca daca am pierde constant cate 5 kilograme pe saptamana, in maxim o luna am ajunge pe un pat de spital, asta in cel mai fericit caz. Stagnarea nu apare numai in cazul dietei #vrabiuta, cea care presupune un maxim de 1200 de calorii zilnic, ci apare in cazurile oricarei diete de slabire, pentru ca toate, indiferent ca merg pe principiul disocierii alimentelor sau al grupelor de macronutrienti ori pe alte principii, presupun si o restrictie calorica. Evident ca daca o persoana este obisnuita sa consume 3000 de calorii zilnic, nu va reduce brusc numarul acesta la jumatate sau chiar mai mult, ci va taia treptat din numarul de calorii. Cate 500 de calorii reduse saptamanal, nu vor omori pe nimeni. Un alt aspect care mi-a atras atentia a fost legatura intre perioada de stagnare-o noua scadere calorica din cele 1200-anorexie. Tot intr-un material mai vechi am vorbit despre modalitatile de a debloca o stagnare. Nu vom taia din nou caloriile, nu le vom cobori sub 1000, ci vom lua o pauza de doua, trei zile in care ne abatem de la principiile dietei, insa cu limita pentru a nu provoca indigestii si alte tulburari digestive si de tranzit, apoi revenim la alimentatia corecta. Sunt cazuri multiple aici pe grup care au reusit sa se deblocheze apeland la aceasta metoda. Pe langa asta, sportul, reducerea numarului de carbohidrati si o hridratare mai buna reprezinta solutii salvatoare in caz de stagnare. Anorexia nu se dobandeste printr-un consum de 1000-1200 de calorii zilnic, ci printr-un consum de 1000-1200 de calorii pe saptamana, eventual. Personal, nu ajung foarte des la 1200 de calorii si fac si sport destul de intens. De ce functionez totusi in parametrii optimi? Pentru ca acele calorii provin din proteine de calitate, grasimi bune si carbohidrati complecsi furnizati de fructe si legume. Al treilea aspect al comentariului respectiv a facut referire la faptul ca dieta o prin care se pierd multe kilograme „mananca muschii”. Nu ne mananca nimeni muschii, iar acele kilograme multe care se pierd in prima faza a oricarei diete reprezinta de fapt eliminarea apei din tesuturi si a continutului intestinal. Masa musculara se poate pierde, in timp, printr-o alimentatie deficitara din punct de vedere proteic, prin lipsa activitatii fizice sau in cazul anumitor boli.

 Din ce in ce mai des aud peste tot notiunea de mancare sanatoasa sau „vreau sa slabesc mancand sanatos”, insa fara anumite restrictii, calorice indeosebi, mancarea sanatoasa ne poate ingrasa.  In fond ce inseamna mancarea sanatoasa? Pentru ca si slanina de mangalita, smantana, untul, painea facuta acasa, toate cu ingrediente si surse verificate sau proprii, bio, netratate inseamna tot alimente sanatoase. Insa daca le mancam zilnic si in combinatii nefericite nu vom slabi in veci. Pe de alta parte mancarea sanatoasa inseamna si fructe si legume, carne slaba, oua, portii mici si dese si apa din belsug. De noi depide ce parte a alimentatiei sanatatoase alegem.

La fel de des aud si de acest efect yo-yo, adica reacumularea kilogramelor in plus dupa finalizarea unei diete. In lipsa unei mentineri, care dureaza o viata intreaga, efectul yo-yo apare ca un fenomen firesc. O persoana care a avut probleme cu greutatea, va avea intotdeauna. O dieta nu ii va modifica metobolismul pentru restul vietii, ci il va modifica doar pe perioada in care se tine dieta. Asadar nu exista diete care schimba metabolismul, ci doar dieta care il pot accelera, scopul fiind pierderea kilogramelor in plus.

 Trebuie sa constientizam faptul ca atunci cand ne-am ingrasat am creat un dezechilibru in organismul nostru, iar slabitul il vom face tot printr-un dezechilibru, insa nu unul major care sa ne puna in pericol integritatea fizica. Ce inseamna acest dezechilibru? Ne ingrasam, de cele mai multe ori, pentru ca mancam mult, mancam prost, facem combinatii alimentare gresite si avem o viata sedentara. Dezechilibrul pe care il vom crea se refera la inlocuirea alimentelor care au adus kilogramele in plus cu alimente cat mai apropiate de starea lor naturala (fructe, legume crude), mancaruri gatite cat mai simplu si fara ulei si sosuri grele, servite cu paine. Vom alege un singur fel de mancare la o masa, pentru ca in felul acesta vom reduce si capacitatea stomacului nostru, vom ignora senzatia de foame care apare la nivel psihic, pentru, atata timp cat avem 3 mese principale si eventual 2 gustari, aceasta foame nu este reala, este doar o forma de sevraj. Se spune ca micul-dejun trebuie sa fie cea mai consistenta masa a zilei, insa aceasta expresie se refera la consistenta nutritionala, nicidecum la consistenta cantitativa.

 Daca nu ati intrat in panica si nu v-a cuprins frica imbolnavirii atunci cand ati inceput sa acumulati kilogramele in plus, fricile si panica de acum, cand vreti sa slabiti, sunt absolut nejustificate. Statistic vorbind, kilogramele in plus vin cu mult mai multe probleme de sanatate decat procesul de slabire controlata, respectiv dieta.

 Am spus-o si pana acum si simt nevoia sa o repet ori de cate ori este necesar: mancati echilibrat, traiti echilibrat, informati-va in permanenta, cereti sfaturi si chiar ajutor atunci cand aveti nevoie, dar nu lasati kilogramele in plus si, implicit mancarea, sa va controleze viata, deciziile si emotiile.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back