Senzatia de satietate- cum o dobandim?

 

 

Atunci cand incepem un program de slabit, prima regula este micsorarea portiilor de mancare, insa nu este neaparat necesar daca inlocuim alimentele care ne-au adus kilograme in plus cu salate din frunze, legume crude sau la abur si chiar proteina de origine animala, slaba in grasimi.

De cele mai multe ori senzatia de foame continua este normala la inceputul programului de slabit, dar daca nu vorbim despre o abordare drastica asa cum este infometarea, aceasta este doar de ordin psihic.

Chiar daca deja multi stiu aceasta parte a teoriei, practica este totusi dificila de cele multe ori. Ce putem face in aceste situatii? Iata cateva trucuri pentru a dobandi senzatia de satietate:

 

  1. Adauga doua gustari

Pe langa mesele principale, mic-dejun, pranz si cina, adauga si doua gustari la intervale de minim doua ore distanta de mesele principale. Incercati sa evitati fructele pentru ca majoritatea cresc aciditatea din stomac si aceasta poate fi confundata cu senzatia de foame. Alegeti cateva nuci, migdale sau alune de padure, nu mai mult de 20 de grame sau legume precum morcov, varza, broccoli sau telina. De asemenea puteti alege iaurturi integrale, sana, kefir sau lapte batut.

 

  1. Aseaza mancare in farfurii mai mici

Cum spuneam si mai sus, psihicul ne poate fi aliat sau dusman, de aceea trebuie, de multe ori, sa apelam la trucuri pentru a ne obisnui cu un nou stil de viata. Atunci cand suntem obisnuiti sa mancam portii mari, sa avem un program de masa haotic, tranzitia la noul stil de alimentatie poate fi greoaie, deoarece psihicul nostru transmite semnale de alerta organsmului atunci cand primeste portii mai mici, de aceea putem avea vesnic senzatia ca ne este foame. Din fericire putem apela la un truc, atent studiat si de cercetatori care se pare ca da rezultate bune. Farfuriile mici. Atunci cand asezam mancarea pe un platou mic, efectul vizual este de MAI MULT, comparativ cu portiile mici asezate pe un platou mare. Asadar, alegeti boluri si farfurii destinate desertului, iar senzatia de satietate va aparea indata.

 

  1. Acorda o importanta mai mare somnului

Odihna este in stransa legatura cu stilul de viata sanatos, iar lipsa lui, precum si dormitul prea mult ne poate afecta forma fizica.

Daca dormim prea putin si prea prost, crestem rezistenta la insulina, motiv pentru care va creste si nivelul de cortizon responsabil cu greutatea. De asemenea este demonstrat si faptul ca ora intarziata de somn ne face sa mancam la ore neadecvate, ceea ce ingreuneaza digestia, iar a doua zi ne vom trezi si cu o mai mare pofta de mancare.

La fel si somnul de dupa masa este la fel de periculos. Digestia va fi una precra, iar somnul nu va fi deloc odihnitor. Pe langa toate asta, din cauza ca digestia este ingreunata, ne putem trezi balonati, cu dureri de stomac sau crampe abdominale. Dupa ce mancam, minim doua ore nu trebuie sa stam lungiti pat, in timpul mesei si o ora dupa nu trebuie sa bem apa, ba mai mult este recomandat sa facem o plimbare lejera.

 

Sursa foto: Google

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back