Zaharul – drogul universal, legal si ieftin

Cu siguranta, toti avem un sentiment de frica si repulsie atunci cand auzim de droguri pentru ca stim si, zilnic, auzim ce ravagii si tragedii provoaca in randul tinerilor zilelor noastre si nu numai, caci consumul de droguri poate face victime colaterale prin actiunile lor dezastruoase asupra psihicului (crime, talharii, violuri etc).

Cu toate astea, constient sau nu, ne drogam zilnic cu unul dintre cele mai periculoase droguri din lume: ZAHARUL.

In urma studiilor facute asupra comportamentului creierului uman sub influenta zaharului in cantitati mari, specialisti din Statele Unite ale Americii au ajuns la o concluzie socanta si anume zaharul creeaza o dependenta de pana la 8 ori mai mare decat cocaina.

Conform statisticilor, in Romania se consuma, in medie, cate 8 kilograme de zahar pe cap de locuitor, ceea ce inseamna cel putin 6 lingurite de zahar folosite zilnic, in afara de zaharul ascuns care se gaseste in majoritatea alimentelor.

Medicii antentioneaza asupra pericolului consumului de zahar in cantitati foarte mari, insa recomandarile lor sunt destul de greu de respectat avand in vedere ca, de cele mai multe ori, zaharul este ascuns in diferite alimente pe care le consumam zilnic noi adultii, cat si copiii. Numai 100 de mn de suc ajunge la 7 lingurite de zahar. Daca adultilor le este recomandat consumul zilnic de pana la maximum 5 lingurite, copiii intre 4 si 8 ani ar trebui sa se limiteze la maxim o singura lingurita.

In cazul in care simtiti ca parca nimic nu mai este la fel de dulce pe cat v-ati dori, ca pofta pentru preparatele dulci este din ce in ce mai crescuta si greu de satisfacut, iar oboseala pare sa nu mai treaca sub nicio forma, cel mai probabil sunteti dependente de zahar.

 Conform autorului cartii  „Beating sugar addiction for dummies” (trad. – Ghid de combatere a dependentei de zahar pentru tonti), Dan DeFigio, principalele trei simptome sunt:

1)      Desi esti constienta ca nu e bine, mananci compulsiv dulciuri si junk food. Iti promiti mereu ca vei renunta la acest obicei culinar, insa nu o faci.


2) Consumi pe furis dulciuri sau ai tendinta sa minti in legatura cu afinitatea pentru     aceste preferinte culinare.

 
3) De fiecare data cand esti trista, te simti singura, plictisita ori stresara, apelezi la cel mai bun prieten: ZAHARUL.

 Se poate scapa de aceasta dependenta?

 Desigur, insa aceasta dependenta nu va trece de pe o zi pe alta, cum nici la zahat nu este indicat sa renuntam dintr-odata. Dependentele de orice fel se manifesta in doua forme: dependenta fizica si cea psihica. Daca de o dependenta fizica putem scapa in maxim o saptamana, dependenta psihica va ridica probleme pe perioade mult mai lungi, ba chiar toata viata.

 In prima faza, in momentul in care vom renunta la zaharul rafinat pot aparea stari de irascibilitate, dureri de cap sau contractii musculare. Totusi, zaharul rafinat poate fi inlocuit cu fructoza, zahar natural gasit in fructe si anumiute legume. Atentie insa, fructoza, in cantitati mari, are aceleasi efecte asupra siluetei la fel ca si zaharul. Ale variante de indulcitori naturali care pot suplini gustul de dulce sunt: mierea, tagadoza, laptele- prin continutul de lactoza, xylitolul, eritritolul. Evident ca exista si alti indulcitori artificiali, insa acestia nu sunt recomandati pentru protentialul cancerigen crescut.

 O alta metoda de a pacali creierul in lupa cu dependenta de zahar este consumul de grasimi. Asa cum spuneam si intr-un material mai vechi, grasimile nu sunt deloc de evitat nici macar atunci cand ne dorim sa slabim. Si asta pentru ca atunci cand spunem grasimi nu trebuie sa le asociem cu prajelule sau mancarea de tip fast food ci cu grasimile sanatoase precum uleiul de masline, grasimea animala (lactate, carnuri), avocado, nusi si seminte de tot felul.

Cu totii stim ca gustul dulce imbunatateste nivelul de serotonina din creier, insa acelasi efect il au si indulcitorii naturali, dar si SPORTUL. Asadar, mimim 30 de minute pe zi de activitate fizica va ajuta sa fiti FERICITE, sa va mentina silueta si sa va tina departe de dulapul cu dulciuri.


Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back