Proteinele – baza materiei vii

Ce sunt?
Proteinele sunt lanturi foarte lungi de acizi aminati, adica aminoacizi,  prinsi unii de altii printr-o legatură chimica denumita legatura peptidica.

Rolul proteinelor este acela de a construi structuri de sustinere precum membrana care inconjoara celulele, trama osoasa, colagenul etc, dar si rol în diverse mecanisme fizio­logice- hormoni, anticorpi,enzime etc. Sunt moleculele esentiale a organismelor vii, acestea contribuind la dezvoltarea normala a organismului, respectiv musculatura, par, piele, unghii, organe interne.

De cate feluri sunt proteinele?

Proteinele se impart in doua categorii: proteinele complete, de origine animala si proteine incomplete, de origine vegetala.

Proteina animala contine majoritatea aminoacizilor esentiali, cei care ajuta la formarea tesutului muscular, fie ca vorbim de scheletul muscular sau organele interne, dar si a tesuturilor.

Proteina vegetala furnizeaza o cantitate redusa de aminoacizi, majoritatea fiind neesentiali. Pentru ca aminoacizii esentiali sunt deosebit de importanti pentru organism,   înlocuirea proteinei animale creeaza frecvent carente importante de vitamina D, B12, calciu, fier, iod, zinc, ale caror repercusiuni sunt diminuarea masei musculare, oboseala, crampe musculare, insomnii.

Nu fugiti de proteinele de origine animala

Chiar daca in ultimul timp,in domeniul nutritiei, proteinele de origine animala sunt puse la colt sau gasite responsabile pentru diverse maladii, trebuie sa stiti ca majoritatea sunt mituri, pe care oamenii de stiinta si cercetatorii le demonteaza rand pe rand. Exista, intr-adevar, probleme medicale, unde consumul proteinei de origine animala este restrictionat sau interzis, insa acest aspect nu se aplica tuturor categoriilor de boli, fie ca vorbim despre cancere, boli hepatice sau ale inimii si vaselor sangvine. Pentru un organism sanatos, privarea de acest tip de proteina, este drumul sigur catre probleme de sanatate.
 
Proteinele joaca un rol important in procesul de secretie a hormonilor, cei mai importanti fiind insulina, lipoproteina si hormonul de crestere, intaresc sistemul imunitar si furnizeaza energie in cazul unei diete cu restrictie glucidica.

Cele mai bune surse de proteina de calitate superioara:

-oua
-somon
-muschi de vita
-piept de pui si curcan
-sardine
-branza de vaci
-iaurt
-fructe oleaginoase
-ciuperci
-soia
-spanac

 #vrabiutele la dieta

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back