Ajutor! Vreau sa slabesc, dar…

Ajutor! Vreau sa slabesc, dar…

Slabitul nu este imposibil, dar nici floare la ureche, insa ce ramane sigur, slabitul este la indemana tuturor. Acest pas in viata persoanelor obeze sau supraponderale nu tine nici de bani, nici de timp, ci doar de AMBITIE. Nu de putine ori aud sau citesc strigate de ajutor „ Buna, am atatea kilograme si as vrea sa slabesc nu stiu cate kilograme, DAR…’’. Si aici incepe o lista lunga de inconveniente si piedici imaginare pe care ni le setam inca dinainte sa incepem propriu-zis un program de slabire.

  1. Nu pot sa renunt la dulciuri

O ba da! Se poate renunta la absolut orice obicei nociv, iar consumul exagerat de zahar este unul dintre cele mai nocive obiceiuri pe care le putem avea. Dulciurile le mancam de placere, nicidecum dintr-o nevoie, mai ales ca zaharul alb are o multime de inlocuitori naturali care ne mentin o glicemie buna, dar mai ales un confort psihologic optim pentru a duce la bun sfarsit lupta cu kilogramele.

 

  1. Nu imi plac alimentele specifice dietei

Slabitul vine cu doua variante: conceperea unui plan alimentar bazat pe nevoile si preferintele noastre culinare adaptate unui deficit caloric sau cure de slabire cu meniuri deja stabilite. A doua varianta nu numai ca nu este corecta, dar atrage dupa sine si multe frustrari din cauza restrictiilor alimentare prea drastice.

Prima varianta este ideala, dar asta numai cu conditia ca atunci cand consumam alimentele preferate sa le gatim cat mai corect, conform unui stil de viata sanatos. Cele mai bune exemple raman cartofii si painea. Cu siguranta ca putem sa traim fara sa le consumam, insa acestea sunt alimente de baza in viata romanilor, mai ales. Asadar cantitatea si calitatea fac diferenta. Una este sa mancam 1 kilogram de cartofi, prajiti sau nu, si o franzela la o masa si cu totul alta este sa alegem o portie de 200 de grame de cartofi fierti sau copti si maxim 2 felii de paine intergrala pe zi.

 

  1. Nu am timp sa-mi pregatesc mancarea pentru pachet

Exista intr-adevar situatii limita atunci cand oboseala isi spune cuvantul, iar seara cand ajungem acasa nu vrem decat sa facem un dus si sa ne culcam. Insa daca asta se intampla in fiecare zi inseamna ca undeva exista o problema, fie suntem epuizati si avem nevoie de o pauza, fie nu stim sa gestionam timpul. Chiar si atunci cand nu avem pachetelul cu mancare sanatoasa,  timpul pe care il pierdem la coada la covrigi sau fastfood, il putem folosi in piata sau intr-un magazin universal cumparand ingredientele pentru o salata. Si cum peste tot exista variante de cumparat mancare gatita, tot acolo vom gasi mereu si variantele sanatoase si cu putine calorii pentru ca oriunde se gaseste carne la gratar si o salata.

 

  1. Nu pot sa tin dieta. Mie imi place mancarea normala

Aici este cea mai mare problema de fapt si anume mentalitatea adanc inradacinata a ceea ce inseamna mancarea normala. Celebrul mic-dejun cu multa paine si mezeluri, celebrul pranz format din 3 feluri de mancare, cina bogata si rontaitul de dupa in fata televizorului reprezinta pentru cei mai multi NORMALITATEA. Iar asta nu este de mirare ca majoritatea devin supraponderali sau obezi inca de la varste fragede cand apar si probleme grave de sanatate precum bolile de inima, diabetul zaharat si probleme gastroenterologice. Mancarea normala trebuie sa ne hraneasca si sa ne furnizeze nutrientii necesari pentru a functiona, nicidecum mancarea normala nu trebuie sa ne imbolnaveasca. Cu alte cuvinte, ciorba nu trebuie sa aiba si cartofi, si paste fainoase si carne si ulei in plus, ci trebuie sa contina la alegere una dintre cele 3 ingrediente. Felul doi nu trebuie sa contina cantitati industriale de ulei si faina pentru a face sosuri, iar micul dejun nu trebuie sa fie bogat in cantitate, ci in calitate.

 

  1. Sunt anemica….imi scade glicemia….ma ia cu lesin

Daca toate aceste stari le probezi in mod normal fara sa tii o dieta, inseamna ca organismul tau iti trimite niste semnale ca ceva nu e bine. Anemia nu tine de cate kilograme ai, nu tine de cantitatea de mancare pe care o consumi, ci de calitatea meselor. La fel si glicemia. Toate aceste stari au legatura cu alimentele fara nutrienti, cu mesele dezorganizate sau, atunci cand slabim, cu infometarea.

Celebra glicemie scazuta nu are nicio legatura cu dulciurile ci cu carbohidratii. Asadar atunci cand glicemia este scazuta nu trebuie sa mancam o ciocolata, ci sa avem grija sa nu ne lipseasca alimente cu continut de glucide ( ovaz, paine integrala, cartof dulce, orez integral).

 

Acestea fiind spuse, tot ceea ce ne impiedica sa slabim este VOINTA, iar restul, cele enumerate mai sus, sunt doar scuze fara un fond real.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back